Tusenvis krever slutt på unntakslov

Minst fem drept etter demonstrasjoner i den syriske byen Deraa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Demonstranter satte søndag Baath-partiets hovedkvarter i den syriske byen Deraa i brann. I tillegg ble en rettsbygning og kontorene til to telefonselskaper satt i flammer, forteller innbyggere i byen til nyhetsbyrået Reuters. Politiet åpnet ild mot tusenvis av demonstranter og minst en person ble drept og to alvorlig skadd i sammenstøtene på søndag.

Tusenvis av personer i byen krever en slutt på 48 år med unntakslover i landet. Demonstrasjonene mot landets regime har pågått sammenhengende i tre dager.

- Nei til unntakslover. Vi er et folk oppslukt av frihet, ropte demonstrantene i det en delegasjon fra myndighetene ankom den sørlige byen Deraa søndag, ifølge NTB.

Sikkerhetsstyrker skal ha avfyrt tåregass mot demonstrantene og 40 personer skal ha fått behandling for å ha pustet inn gassen, melder Reuters.

Skudd mot demonstranter
Demonstrantene hadde kontroll over den gamle delen av Deraa da natten falt på søndag, men store sikkerhetsstyrker er tilstede i resten av byen som ligger nær grensen til Jordan.

I videoen som er publisert via Reuters, går demonstrantene til angrep mot offentlig bygg samtidig som automatild avfyres. Biler settes i brann og tusenvis av mennesker samler seg i byen.

Fire drept
Fredag ble fire personer drept da sikkerhetsstyrker åpnet ild mot en fredlig demonstrasjon i Deraa. 15 ungdommer var tidligere arrestert for å ha laget grafitti der budskapet var politisk frihet og slutt på korrupsjon. Folket ønsket ungdommene løslatt.

Myndighetenes svar på hendelsen var at infiltratører som utga seg for å være offiserer skal ha gitt sikkerhetsstyrkene ordre om å skyte mot demonstrantene.

Etter opptøyene ga imidlertid myndighetene etter og slapp de 15 ungdommene fri.

Også i hovedstaden Damaskus var det demonstrasjoner fredag, og opprørspoliti skjøt tåregass mot om lag 200 demonstranter som hadde samlet seg utenfor en moské i byen etter fredagsbønnen, melder NTB.

Lider urett
- Syria er en av de første statene man kunne vente seg et opprør. Regimets legitimitetsproblem stikker dypt. Folket i Syria er et av de mest undertrykte i den arabiske verden og landet er styrt av en minoritet. I tillegg er økonomien i landet ikke god, sier Kjetil Selvik, midtøsten-forsker ved Fafo.

Selvik har besøkt landet ved en rekke anledninger i forbindelse med forskningsprosjekter og mener syriere er en politisk bevisst befolkning.

- De er klar over hvilken urett de lider, sier Selvik.

Ifølge Kjetil Selvik er styresmaktene sofistikerte i sitt styresett.

- De forsøker å finne balansen mellom ettergivenhet og undertrykkelse, sier forskeren til Dagbladet.

Uroen som har bølget over Midtøsten har nå også manifestert seg i Syria som er et land sammensatt av mange etniske grupper.

- Muligheten for et folkeopprør er absolutt til stede slik regionen ser ut nå. Noe er i ferd med å skje i Syria, sier Kjetil Selvik.

DREPT: Folkemengden roper slagord under begravelsen et offer for sikkerhetsstyrkene skudd mot demonstranter på søndag. Foto: Reuters TV.
DREPT: Folkemengden roper slagord under begravelsen et offer for sikkerhetsstyrkene skudd mot demonstranter på søndag. Foto: Reuters TV. Vis mer