Tusenvis lot seg ikke stoppe

Mange hadde tatt turen for å slå til på black friday-tilbud på Oslos kjøpesentre i kveld. Det meldes om mye folk, men full kontroll på køene.

BLACK FRIDAY: Alle lot seg ikke stoppe av coronapandemien. Reportere: Maja Walklev Berg og Agusta Magnusdottir Vis mer
Publisert
Annonse

I dag har black friday gått av stabelen. Den USA-inspirerte tilbudsdagen er både elsket og hatet, men det er liten tvil om at den klarer å lokke folk til butikkene.

Dette året har imidlertid coronasituasjonen gjort at mange butikker har utvidet tilbudsdagen til å gjelde hele uka. Likevel hadde mange tatt turen for å gjøre noen gode kjøp fredag ettermiddag.

På kjøpesenteret Oslo City måtte det iverksettes køsystem for å unngå trengsel og brudd på smittevernanbefalingene.

- Ikke redde

Dagbladet har også snakket med flere personer på Storo-senteret i dag. Mange av disse hadde tatt turen for å kjøpe julegaver.

På spørsmål om de var redde for å bli smittet av coronaviruset på en dag som dette, var svaret hos mange nei, men flere tok likevel klare forholdsregler.

KØ: I de mest hektiske timene fredag ettermiddag, måtte Oslo City iverksette køsystem. Foto: Agusta Magnusdottir / Dagbladet
KØ: I de mest hektiske timene fredag ettermiddag, måtte Oslo City iverksette køsystem. Foto: Agusta Magnusdottir / Dagbladet Vis mer

- Vi er ikke redde, men er forsiktige og prøver å være solidariske, sier Helge Krabye og kona Ivy til Dagbladet.

Tor Frøseth hadde tatt turen til senteret for å ta seg en kopp kaffe, som han gjør hver uke, og hadde ingen store handleplaner.

- Jeg interesserer meg ikke for det. Jeg vet ikke hva det er, og jeg kommer ikke til å finne ut av det i år heller, sier han til Dagbladet.

Frøseth syntes heller ikke at det var noen flere folk her enn ellers.

Coronavakt

Mostafa Waziri er en av fem som er ansatte som coronavakter ved senteret. Han begynte i jobben for to dager siden, og skal fortsette med dette ut desember.

Han merker på sin side at det er flere folk på senteret i dag, men mener folk er flinke til å ta smittevernreglene på alvor.

- Det har ikke vært makskapasitet i dag. Det har vært omkring 2200 personer på det meste og makskapasitet er på 2500. Det har vært ganske hyggelig egentlig, folk er ganske blide, selv om noen har det travelt.

Waziri har i oppgave å dele ut munnbind og sprite hendene til folk som kommer inn på senteret.

- Det er ikke så mange som glemmer munnbind, men det er mange som har lyst til å bytte det de har på seg, sier han til Dagbladet.

BLACK FRIDAY: Slik så det ut på Vestby under Black friday i fjor. Video fra 29.11.2019. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer

- Løst eksemplarisk

På Oslo City måtte de en periode i ettermiddag innføre køsystem. Dette fordi senteret forholder seg strengt til anbefalingene fra Oslo kommune om avstand, munnbind og Antibac, forklarer Chief Operating Officer ved Steen & Strøm AS, Ketil Wold, til Dagbladet.

MANGE BESØKENDE: Det var mange besøkende som hadde tatt turen til Oslo City fredag ettermiddag. De besøkende får ros for å overholde smittevernreglene. Foto: Agusta Magnusdottir / Dagbladet
MANGE BESØKENDE: Det var mange besøkende som hadde tatt turen til Oslo City fredag ettermiddag. De besøkende får ros for å overholde smittevernreglene. Foto: Agusta Magnusdottir / Dagbladet Vis mer

- De kommer med løpende oppfordringer til kunde og besøkende i tråd med de regler og anbefalinger som Oslo kommune har gitt. Vi gjør disse tiltakene sammen med kommunen for å skape ro og bidra til en trygg handel på Oslo City.

Wold vil gi all ros til leietakere på Oslo City med håndteringen.

- Denne dugnadsånden er løst eksemplarisk. De var i dag godt forberedt med ekstratiltak. I dag hadde de bemannet alle innganger med vektere og folk som delte ut munnbind til de som ville ha, men ikke hadde.

- En av de beste dagene

I tråd med kommunens anbefaling er Oslo Citys grense på ca. 6300 personer. Wold forklarer at selskapet opererer med et såkalt «livecounting»-system. Det gjør at de til enhver tid, i hvert sekund, vet antall personer inne på senteret.

En automatisk alarm går av ved 5800 personer, og det gjøres da tiltak ved alle innganger. Det gjorde den omkring 16.30 fredag. De mest hektiske timene mellom 17 og 19 ble det innført køsystem, noe som fungerte svært godt, forklarer Wold til Dagbladet.

- Folk holdt avstand i køer. Vi opplevde at alle håndhevet reglene og respekterte dem. Så både kunder og butikkene skal ha stor ros.

- Jeg er helt sikker på at dagen forløp godt innenfor reglene og anbefalningene til Oslo kommune, legger han til.

- Var det mer folk og trøkk i år?

- I fjor var de nær 8000 kunder inne i senteret samtidig på det meste. Denne uka har vi hatt blackweek - og fredagen har det vært den beste.

- Har dette vært den beste dagen siden coronarestriksjonene kom i mars?

- Det er grunn til å tro det, i alle fall en av de beste dagene. Dette har vært en god handelsuke i 2020.

Mye trafikk

Tidligere i ettermiddag meldte også veitrafikksentralen om «veldig mye trafikk» inn mot Oslo. Her ble nettopp Black Friday ansett som en av forklaringene.

- Det er ikke noen spesiell grunn til at det skal være kø nå. Det er ingen hendelser. Vi kan anta at det er helgetrafikk kombinert med Black Friday, sier trafikkoperatør Christofa Key-Nilsen ved Vegtrafikksentralen til Dagbladet.

Det begynte rundt klokka 13.30.

- Det er bevegelser, men tett trafikk og mye trøkk, sa Key-Nilsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer