TUSENER I KØ: Dette er et bilde fra Leger Uten Grenser sitt kontor i Port-au-Prince tatt onsdag av landansvarlige Stefano Zannini selv. Han sier tusenvis av mennesker har begov for kirurgisk hjelp umiddelbart. Foto: AP/Leger Uten Grenser, Stefano Zannini/SCANPIX
TUSENER I KØ: Dette er et bilde fra Leger Uten Grenser sitt kontor i Port-au-Prince tatt onsdag av landansvarlige Stefano Zannini selv. Han sier tusenvis av mennesker har begov for kirurgisk hjelp umiddelbart. Foto: AP/Leger Uten Grenser, Stefano Zannini/SCANPIXVis mer

- Tusenvis må opereres umiddelbart

De fleste skadde i Haiti har åpne kuttskader og kompliserte brannskader, ifølge Leger Uten Grenser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Landansvarlig for Leger Uten Grenser, Stefano Zannini, i Haiti holdt i klokka 16.00 en telefonkonferanse (10.00 lokal tid). Han beskriver fortsatt et dystert bilde etter jordskjelv-katastrofen.

På vegne av organisasjonen sier han at det viktigste for befolkningen i Port-au-Prince etter det voldsomme jordskjelvet tirsdag er mat, vann, husly og legehjelp.

- Gatene er befolket av tusenvis av mennesker som roper etter hjelp. De leter etter sin nærmeste familie og venner. Om natta sover folk i gatene. De færreste tør å gå inn i hus som fortsatt står oppreist. De ligger på bakken natta gjennom og forsøker å dekke seg med plastposer eller annet de finner i nærheten, sier Zannini.

Reddet gravid kvinne og barnetStyreleder Håkon Bolkan i Leger Uten Grenser svarer i nettmøte her på Dagbladet.no fra klokka 18.00.

Første prioritet for Leger Uten Grenser i øyeblikket er å behandle de mange tusen mennesker som er skadd etter det voldsomme skjelvet.

- De få sykehusene som fortsatt står oppreist er mer enn overfylt. Hos våre klinikker har flere tusen mennesker kommet for å få behandling, sier han.

To operasjonsstuer er nå operative på Choscal sykehus i hovedstaden. 300 pasienter har så langt blitt henvist dit, skriver organisasjonen i en pressemelding.

- Flere tusen mennesker trenger akutt kirurgisk hjelp. Mange må opereres nå, sier Zannini, som sier de har nok medisinsk utstyr for øyeblikket, men at mer er ventet på vei. Det skal blant annet komme oppblåsbare klinikker med operasjonssal.

Skadene det er mest av er dype åpne sår og kutt som trenger umiddelbar behandling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er også mange med svært alvorlige brannskader og andre kompliserte skader, sier han.

Han forteller at de i natt klarte å redde både barn og mor i en svært komplisert fødsel.

- Vi er stolte som kan meddele at vi kunne redde dem begge, sier landansvarlige, som forteller at mange døde av skadene i begynnelsen, men at de klarer å redde flere nå som mer utstyr og personell er på plass.

Frykter sykdomsspredningLeger Uten Grenser hadde cirka 800 mennesker tilknyttet organisasjonen i landet da jordskjelvet rammet, deriblant landansvarlige Zannini. Flere av hans kolleger er fortsatt savnet. Alle deres klinikker og sykehus i landet ble rammet av jordskjelvet. I stedet er det opprettet teltsykehus i nærheten av sykehusene.

Zannini forteller at det knyttes stor bekymring til at døde mennesker ligger strødd i gatene og på sykehus og at det kan spre sykdommer.

- Dette er veldig farlig, men veldig mange er evakuert til ett område og situasjonen er bedre nå enn den var. Våre folk og annet redningspersonell plukker døde kropper fra bakken og frakter dem vekk hele tida, sier han, og understreker at det største behovet på Haiti nå er medisinsk og kirurgisk behandling, mat og rent drikkevann.

LEDER OPPDRAGET: Stefano Zannini. Foto: Leger Uten Grenser
LEDER OPPDRAGET: Stefano Zannini. Foto: Leger Uten Grenser Vis mer