Tusenvis marsjerte mot nytt ETA-drap

SAN SEBASTIAN (NTB-DPA-Reuters): Tusenvis av mennesker gjennomførte i går protestdemonstrasjoner over hele Spania mot den baskiske separatistorganisasjonen ETA, som sto bak drapet på den baskiske politikeren Jose Luis Caso tordag kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

64 år gamle Caso var medlem av det regjerende høyrepartiet Partido Popular. Han hadde i lengre tid mottatt trusler fra ETA, men hadde likevel nektet å ha livvakt. Han ble skutt i hodet mens han satt på en bar i den nordlige grensebyen Irun torsdag kveld. Han etterlot seg to barn.

Tusenvis av mennesker marsjerte i går i gatene i byer over hele Spania i protest mot ETAs terrorvirksomhet. Baskiske politikere oppfordret folk til å delta i protestaksjoner hele helgen.

Myndighetene mener at drapet på Caso er en hevnaksjon fra ETAs side etter at 23 representanter fra det baskiske nasjonalistpartiet Herri Batasuna ble fengslet tidligere i uka. Herri Batasuna regnes som ETAs politiske arm, og de 23 representanten er kjent skyldig i å ha samarbeidet med den væpnede organisasjonen.

ETA kjemper for et selvstendig Baskerland. Men baskere flest, som i det demokratiske Spania har oppnådd stor grad av selvstyre, støtter ikke lenger ETAs væpnede kamp. Hele det spanske folk har reagert med avsky og store protestaksjoner mot ETAs stadig mer feige drap.

Stadig oftere plukker ETA ut helt ubeskyttede personer som ofre. For fem måneder siden kidnappet og drepte ETA en ung baskisk lokalpolitiker, Miguel Angel Blanco. Drapet på den unge, helt vanlige mannen, førte rundt seks millioner spaniere ut i gatene i protest mot ETAs stadig mer uforståelige voldstaktikk.