Tusenvis mobbes: Blir ikke kvitt fiskelukta

Britiske forskere har isolert genet som forårsaker det såkalte fiskeluktsyndromet, en sykdom som rammer millioner av mennesker verden over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Bare i Storbritannia lider en av 25 000 mennesker av denne stoffskiftesykdommen. Ian Philips ved Universitetet i London hevder at disse blir ofte utstøtt og isolert i samfunnet. Mange har tatt sitt eget liv, melder Reuters.

- Dette er mennesker som går rundt og lukter halvråtten fisk. Det lukter virkelig ille, sier avdelingsoverlege Oddvar Stokke ved klinisk biokjemisk institutt ved Rikshospitalet i Oslo.

Han kjenner ikke til konkrete tilfeller av fiskeluktsyndromet i Norge, men han forteller at det er en middels hyppig genetisk sykdom.

Finnes i kroppen

- Vi kjenner mange hundre slike stoffskiftesykdommer, sier han. Tilsvarende betegnelser er 'Odor of Sweaty Feet' (lukten av svette føtter) og 'Tomcat Urine Odor' (lukten av hannkatturin). De som lider av disse sykdommene klarer ikke å skille ut stoffer som finnes naturlig i kroppen.

- Det er en del stoffer i stoffskiftet vårt som lukter. Det er i grunn rart at det ikke lukter verre av oss, sier Stokke.

Philips hevder at store deler av legestanden har avfeid problemet som et spørsmål om personlig hygiene. Han håper at nyere forskning vil overbevise dem om at dette er en genetisk og mulig arvelig sykdom. At han og kollegene har funnet den genetiske mutasjonen som forårsaker den, er et skritt på veien til å finne en kur.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer