Tusenvis mot Kirgisistans nye ledere

Marsjerer 90 kilometer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kirgisistans styrtede president Askar Akajev har fortsatt mange tilhengere. Nå truer tusenvis med å marsjere mot landets nye ledere.

Marsjen blir arrangert fra Akajevs hjemdistrikt og samlet lørdag 3.000 mennesker i byen Tsjym Korgon. De har satt seg fore å gå de 90 kilometerne til hovedstaden Bisjkek, og det er ventet at flere vil slutte seg til marsjen underveis.

Samme dag sa landets nye sikkerhetssjef Felix Kulov, som for få dager siden ble løslatt fra fengsel, at situasjonen er under full kontroll og at det ikke lenger er nødvendig med portforbud for å hindre kaos og lovløshet.

Drapsplaner?

Likevel måtte landets fungerende president Kurmanbek Bakijev i all hast flytte en pressekonferanse fordi det skal ha kommet meldinger om at noen ville forsøke å drepe ham.

Han varslet samme dag at han vil stille som presidentkandidat i valget 26. juni, et valg som arrangeres til tross for at Akajev fortsatt anser seg som landets lovlig valgte president.
 

Han forlot Kirgisistan etter maktovertakelsen skjærtorsdag og befinner seg nå i Russland, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Lovløshet

Torsdagens maktovertakelse kom svært overraskende etter flere uker med demonstrasjoner i etterkant av valget på ny nasjonalforsamling. I første omgang førte omveltningen til lovløse tilstander i hovedstaden.

Lørdag hadde situasjonen roet seg ned, og kun én person ble drept natt til lørdag, ifølge de nye myndighetene. Skuddsalver fra maskingeværer kunne imidlertid høres natten gjennom, og politiet fikk beskjed om å skyte i luften for å skremme lovbrytere.

Både USA og Russland har militærbaser i Kirgisistan. For opposisjonen er det svært viktig å få anerkjennelse av Russlands president Vladimir Putin. Fredag skal han ha hatt en telefonsamtale med Bakijev, en samtale som Bakijev tolket positivt:

- Han var meget interessert i hva slags hjelp vi hadde bruk for. Vi er veldig takknemlige overfor de russiske lederne, sa Bakijev etter samtalen. (©NTB)

Askar Akajev: Fortsatt mange tilhengere.