FLYKTER:  Syriske flyktninger venter på å få krysse grensen over til Tyrkia. Grensen blir ikke stengt, lover tyrkiske myndigheter. Foto: AFP PHOTO / MUSTAFA OZER
FLYKTER: Syriske flyktninger venter på å få krysse grensen over til Tyrkia. Grensen blir ikke stengt, lover tyrkiske myndigheter. Foto: AFP PHOTO / MUSTAFA OZERVis mer

Tusenvis på flukt til tryggheten i Tyrkia

Mens verdenssamfunnet vil legge nytt press på Syria, tar stadig flere turen over grensen til Tyrkia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I nattas mørke kom 1000 syrere seg unna landet der voldsomme demonstrasjoner så langt er møtt med like voldsom kraft fra landets myndigheter.

Tyrkiske myndigheter opplyser til AP at rundt 1000 personer kom seg over grensa i natt. Så langt har 1600 flyktet fra kampene i Syria og søkt tilflukt i Tyrkia.

En fotograf fra nyhetsbyrået forteller at han i dag så flere titalls flere flyktninger på vei mot Tyrkia, noen på motorsykler eller kassebiler. På den andre siden av grensen sto ambulanser klare for å ta imot flyktningene, mange av dem med behov for medisinsk hjelp.

Tyrkias statsminister Recap Tayyip Erdogan sier at grensen ikke kommer til å bli stengt på tross av de mange flyktningene.

- Elitestyrker på vei mot by Ifølge Sky News kom flyktningene fra byen Jisr al-Shughour, og de skal ha flyktet fra et mulig blodbad. Ifølge aktivister er nemlig syriske elitestyrker på vei mot byen for å slå ned på motstanden mot regimet.

Syriske myndigheter hevder at 120 soldater ble utsatt for et bakholdsangrep og drept i byen, men vitner hevder soldatene ble drept av sine egne fordi de nektet å skyte mot uvæpnede demonstranter.

Ifølge aktivister er mer enn 1000 personer drept i landet siden opptøyene startet. Mer enn 10 000 skal ha blitt satt i fengsel. Mange utsettes for tortur, som Reuters-journalisten Suleiman al-Khalidi fortalte om på gripende vis tidligere i vår.

Ny resolusjon Samtidig virker ikke president Bashar al-Assad å være klar for å gå med på kravene fra verdenssamfunnet.

I natt samlet FNs sikkerhetsråd seg igjen for å drøfte saken. De vurderer et utkast til en resolusjon skrevet av Storbritannia, Frankrike og Portugal. Utkastet fordømmer undertrykkelsen av det syriske folket og krever adgang for humanitær hjelp.

- Hvis noen stemmer mot dette eller prøver å bruke vetomakten, så har de det på sin samvittighet, sier britenes statsminister David Cameron.

Den nye resolusjonen er ment å legge ytterligere press på Assad, men det syriske regimet har så langt ikke latt seg prege av slike tiltak. Det er blant annet innført strenge sanksjoner mot presidenten selv og hans nærmeste.