Tusenvis protesterte mot Haiderbesøk i Roma

Roma: Flere tusen mennesker deltok i en fakkeldemonstrasjon i Roma i går kveld, i en protest mot at den høyreekstreme østerrikeren Jürg Haider skal besøke Vatikanet i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Haider er innvilget audiens hos pave Johannes Paul den 2. i Vatikanet, i forbindelse med overrekkelsen av et juletre fra den østerrikske delstaten Kärntern, der han er guvernør.

Mottakelsen av Haider har møtt sterk motstand i Italia, både fra politikere, det jødiske samfunnet, og fra organisasjoner som arbeider mot nazisme. Både senatorer, parlamentarikere og lokale borgermestre deltok i torsdagens demonstrasjon, ja, sågar den italienske arbeidsministeren Cesare Salvi benyttet denne muligheten til å innlegge en protest mot det katolske Vatikanet.

Haider har provosert mange ved å hylle Hitlers spesialstyrke «Waffen SS» og ved å referere til nazistenes konsentrasjonsleirer som «straffeleire», underforstått at de var legitime steder for straff, og ikke midler for terror.

Demonstrantene holdt ett minutts stillhet utenfor rådhuset i Roma, «mot all form for rasisme».

Vatikanet har forsvart seg mot kritikken av det forestående møtet mellom pave Johannes Paul og den østerrikske høyreekstremisten.

- Jeg tror ikke det italienske folk, som elsker frihet og er oppdratt i åpenhetens og vennskapets store tradisjon, vil være imot dette, sa Vatikanets utenriksminister, kardinal Angelo Sodano, til en kirkekonferanse i Roma forrige torsdag.

- Den hellige stol er åpen for alle, ingen kan være overrasket over det, tilføyde han.

(NTB)