Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tusenvis rammet av kortsvindel, men bankene er tause

Må ha svært gode grunner for å tilbakeholde viktig informasjon, ifølge etikkprofessor.

KORTSKIMMING: I denne Joker-butikken på St. Hanshaugen i Oslo ble minst 2600 bankkortet kopiert. Kortinformasjonen ble sendt til utlandet, der flere av de norske kontoene ble svindlet for omkring 10 000 kroner. De falske kortene ble brukt i blant annet England, Canada og Spania.  MMS-FOTO: DIANA BADI
KORTSKIMMING: I denne Joker-butikken på St. Hanshaugen i Oslo ble minst 2600 bankkortet kopiert. Kortinformasjonen ble sendt til utlandet, der flere av de norske kontoene ble svindlet for omkring 10 000 kroner. De falske kortene ble brukt i blant annet England, Canada og Spania. MMS-FOTO: DIANA BADI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Oslopolitiet er i gang med å rulle opp en storslått kortsvindel, der 40 bankkortterminaler har blitt stjålet, modifisert og brukt til å kopiere kortdetaljene til intetanende kunder.

To siktet
Ved én Joker-butikk på St. Hanshaugen kan så mange som 3 500 bankkort blitt kopiert.

Butikkens daglig leder (25) er én av to som har blitt siktet, mistenkt å stå bak skimmingen.

Etterforskerne jobber også med å kartlegge om de to siktede tilhører et organisert kriminelt nettverk.

Skimmingen har foregått i dagligvarebutikker, faghandlere og spisesteder.

Dagbladet skrev i går om Jardar Rike (19) og Halvor Sæther (61) fra St. Hanshaugen som ble svindlet for til sammen 18 000 kroner etter å ha dratt kortet på Joker-butikken i nabolaget. 

Både politiet og bankene holder kortene tett til brystet.

Ingen vil på nåværende tidspunkt si noe om hvor mange som kan være rammet eller hvor store beløp svindlerne har fått tak i.

Nye kort
Thoralf Granerød, informasjonssjef i Sparebank1-gruppen, er den mest pratsomme i formiddag.

- Vi vet at 400 av våre kort har blitt lest av på disse automatene. Fra 15 av disse kortene har det blitt hentet ut penger. Det dreier seg i gjennomsnitt om 10 000-15 000 kroner, sier Granerød til Dagbladet.no og fortsetter:

- Med en gang vi oppdaget dette, har vi stanset alle muligheter for å bruke disse kortene.

SVINDLET FOR 18 000: Halvor Sæther (61) og Jardar Rike (19) opplevde begge at bankkortene ble misbrukt etter at de brukte disse i den lokale Joker-butikken på St. Hanshaugen. Halvor har allerede fått tilbake fra banken de 10 000 kronene som forsvant fra hans konto. Foto: HENNING LILLEGÅRD
SVINDLET FOR 18 000: Halvor Sæther (61) og Jardar Rike (19) opplevde begge at bankkortene ble misbrukt etter at de brukte disse i den lokale Joker-butikken på St. Hanshaugen. Halvor har allerede fått tilbake fra banken de 10 000 kronene som forsvant fra hans konto. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer

Alle Sparebank1-kundene har fått nye kort med chip.

- Utfordringen er å få folk til å å bruke det. Bank i bordet, på nåværende tidspunkt finnes det ikke kjente tilfeller av chipsvindel.

- Leit for våre kunder
Resten av banknæringen er derimot ikke noe særlig snakkesalige.

- Vi ønsker ikke å gå ut med tall fordi vi synes det er helt irrelevant hvilken bank kundene som har blitt skimmet tilhører. Det styres av tilfeldigheter, sier informasjonssjef i Postbanken, Kristin Paus.

Bankens Standardiseringskontor (BSK) forteller i samråd med politiet at omkring 2 600 kort ble brukt i butikken i Geitmyrsveien i perioden da svindelen har foregått. Men de kjenner ikke til hvor mange av disse kortene som har blitt kopiert eller misbrukt.

- Men vi har ingen oversikt over hvor mange av disse som har blitt kopiert eller misbrukt, sier BSKs daglige leder Knut Kvalheim.

Norges største kortutsteder, DnB Nor, har i dag ikke besvart Dagbladets henvendelser.

- Det er først og fremst leit og ubehagelig for våre kunder som opplever dette. Vi overvåker kortbruken og gjør noe umiddelbart hvis vi oppdager noen uregelmessigheter, sier Thomas Sevang, informasjonssjef i Nordea.

Får tilbake alle pengene
Nordea ønsker ikke å gå ut med opplysninger om hvor mange av deres kunder som kan være rammet.

- Dette er et komplisert tema. Av hensyn til politiets etterforskning, må vi være forsiktig med hvilken informasjon vi går ut med. Uansett kan kundene våre som har blitt rammet av dette kan være trygge på at de får tilbake alle pengene sine.

Også Scandiabanken presiserer at deres kunder ikke skal bli økonomisk skadelidende som følge av skimming.

- Noen av våre kunder er rammet, på lik linje med andre banker. Vi har fortløpende varsling når det kommer til kortsvindel. Ved mistanke sperrer vi ofte kortene uavhengig om de har blitt svindlet eller ikke, sier Scandiabankens informasjonssjef Johnny Anderson.

Hvert kort har blitt trukket med beløp på opptil 10 000 kroner.

UMULIG Å SE FORSKJELL: Denne bankterminalen inneholder utstyr som gjør at kortet ditt blir kopiert når du drar det giennom på vanlig måte. FOTO: HANS-MARTIN THØMT RUUD
UMULIG Å SE FORSKJELL: Denne bankterminalen inneholder utstyr som gjør at kortet ditt blir kopiert når du drar det giennom på vanlig måte. FOTO: HANS-MARTIN THØMT RUUD Vis mer

- Et typisk trekk ved kortsvindler er at man tar ut mindre beløp flere ganger raskt etter hverandre, sier Anderson.

Brukes to steder
Teller leverer korttjenester til de fleste bankene og gjennomfører også overvåkning av kortbruken. Både avanserte datasystemer og mennesker overvåker bruken på jakt etter mistenkelige avvik

- Et klassisk eksempel er transaksjoner som utføres parallelt, altså at samme kortnummer dukker på to ulike steder på tilnærmet samme tidspunkt, sier pressekontakt Anders Bigseth i Teller.

Han ønsker ikke å gå nærmere inn på overvåkningsmetoder og -verktøy.

- Vi ønsker ikke at kriminelle lærer hvordan vi opererer.

Etisk utfordring
Professor i etikk og økonomi ved Norges Handelshøyskole, Alexander Cappelen.  mener at bankene bør etterstrebe mest mulig åpenhet overfor sine kunder.
 
- Dette gjelder i utgangspunktet alle bedrifter. Kunder bør få mest mulig informasjon om det produktet de kjøper - i dette tilfelle også om sikkerheten rundt kortbruken.

Hensynet til en pågående etterforskning kan likevel være en gyldig grunn til hvorfor verken kundene eller offentligheten får tilgang til slik informasjon.

- Generelt sett skal en bedrift ha svært gode grunner for å kunne rettferdiggjøre å tilbakeholde viktig informasjon om produktene de selger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media