Tusenvis utsetter vaksine-time

I Lier kommune har 2000 sagt nei til vaksinering i ferien. FHI sier de ikke er alene.

NIKS: Folk sier nei til vaksinering i ferien. Foto: Tone Spieler / NTB
NIKS: Folk sier nei til vaksinering i ferien. Foto: Tone Spieler / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 32.37% Første dose: 63.42%

- Vi har aldri tidligere opplevd liknende, og antar at det for mange henger sammen med ferieavvikling.

Det skrev prosjektleder Heidi Kristin Ringstad for coronavaksinasjonsprogrammet i Lier kommune i en pressemelding onsdag.

I samme pressemelding skrev hun at over 2000 personer i kommunen til nå hadde takket nei til vaksine.

Lier kommune er ikke den eneste som sliter med dette, opplyser FHI-overlege Preben Aavitsland til Dagbladet.

Mange kommuner

- Ja, vi hører fra mange kommuner at det er en del som på grunn av ferie ber om å utsette vaksinasjon, gjerne i en til tre uker, sier Aavitsland til Dagbladet.

FHI opplyser at de ikke har noen samlet oversikt over hvor mange som sier nei til vaksinering, da det er kommunene som sitter på disse tallene.

Han er tydelig på at folk bør takke ja til den første muligheten de får til å bli vaksinert mot covid-19.

Utsettelse, ikke nei

- Men samtidig forstår vi at noen ikke har mulighet, og da er det veldig fint at de sier fra til kommunens vaksinasjonssenter og ber om en seinere time, sier Aavitsland.

Han understreker at folk ikke stort sett sier nei til vaksine, men at de sier nei til vaksinetime i ferien.

- I de aller fleste tilfeller er det utsettelse det er snakk om, ikke et nei til vaksinasjon, sier Aavitsland.

TREND: Denne TikTok-trenden skaper reaksjoner. Leger og eksperter er nå redde for at den skal øke skepsisen til coronavaksinene. Video og reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV. Musikk: Epidemicsound. Vis mer

- Folk trenger ferie

FHI forstår likevel at mange prioriterer ferie.

- Folk trenger ferie. Noen skal oppholde seg langt unna hjemkommunen. Da kan vi forstå at de ikke ønsker å avbryte ferien, sier overlegen og legger til:

- Vi oppfordrer dem til å prioritere vaksinasjon hvis de kan. Dersom de ikke kan benytte en time, er det veldig viktig at de sier fra slik at noen andre kan bli vaksinert i stedet.

- Håper

Også assisterende helsedirektør Espen Nakstad har registrert problemet, men han håper at det går bra.

- Vi håper alle sammen at det ikke skal bli et for stort problem, men det har jo vært en del oppslag i media om kommuner som nå faktisk i sommer vil sitte på flere vaksiner enn de får brukt, rett og slett fordi mange ikke takker ja til den vaksinetimen de får. Det er kanskje fordi de har feriereiser de planlegger, sier Nakstad til Dagbladet.

KAN STOPPE OPP: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad om den pågående gjenåpningen. Video: Dagbladet TV. Programleder: Bjørge Dahle Johansen Vis mer

- Da er det to ting som er viktig: det ene er at kommunen sier fra til FHI om det, sånn at disse vaksinene blir brukt andre steder og at de ikke går til spille. Men så er det selvsagt også veldig viktig for at vi skal komme videre i dette vaksinasjonsprogrammet at folk tilstreber seg å legge turen hjem til kommunen sin når de får tilbud om vaksinen, sier Nakstad.

Han sier at det ofte er mulig å planlegge ferien rundt vaksinasjonstimen.

- De fleste får tilbudet i hvert fall en uke før, kanskje to, så hvis man klarer å planlegge for det, så er det veldig viktig at man forsøker, sier han.

- Slutt

Også i Brumunddal skaper sommerferien hodebry for vaksinekoordinatorene.

- Det er mange ansatte som nå sitter og jobber mer eller mindre på fulltid med administrasjonen av timebestillingen gjennom sommerferien. Når mange av dem som bestiller seg time ber om å få flyttet timen sin, medfører det mye merarbeid for dem som sitter med dette, sier kommunalsjef Sverre Rudjord i Brumunddal til Ringsaker blad.

- Med mindre de har en svært god grunn, må folk slutte med slike endringer og stå ved bestillingen sin. Vi har et felles ansvar for at flest mulig skal bli fullvaksinert på kortest mulig tid. Det å prioritere og møte opp til en time man selv har bestilt bør være en selvfølge, sier Rudjord.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer