Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tusenvis ventes til «mirakelmøte»: - Familier som tar med barna på dette begår en alvorlig krenkelse

Levi Fragell i Human-Etisk Forbund frykter en radikalisering i kristne miljøer i Norge.

KRITISK: Levi Fragell reagerer på det han mener er en framvekst av amerikanske forkynnere, og en radikalisering av kristne miljøer i Norge. MONTASJE:  TV Visjon Norge (annonse)/Dagbladet.
KRITISK: Levi Fragell reagerer på det han mener er en framvekst av amerikanske forkynnere, og en radikalisering av kristne miljøer i Norge. MONTASJE: TV Visjon Norge (annonse)/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I starten av mai kommer mirakelpredikanten Guilermo Maldonado til Fornebu utenfor Oslo med showet  «Jesus helbreder i dag».

Predikanten har en stor fanskare over hele verden, og det finnes mange videoer på YouTube som påstår å vise hvordan mannen foretar helbredelser og demonutdrivelser.

Arrangementet har fått Levi Fragell i Human-Etisk Forbund til å se rødt.  I et innlegg på Facebook går han så langt som å kalle det en «alvorlig krenkelse mot barn», som slipper inn gratis på arrangementet:

- Jeg tror folk tiltrekkes til denne religionsvarianten fordi de tror det skjer mirakler. Troens bevis kan lure folk inn i miljøene. At det også appelerer til barn, gjør at småbarn trykkes inn i dette miljøet, og det kan skape uheldige skjebner for de som er berørt, sier Fragell.

Må ta avstand Andelen unge som definerer seg som personlig kristen har økt fra omtrent 10 prosent i 1985 til 30 prosent i 2013, viser Ipsos-rapporten «Slik er Ungdommen».

Fragell er bekymret for det han mener er en radikalisering innen kristne organisasjoner i Norge, deriblant den Norske Kirke. Han trekker fram at oasebevegelsen i Norge, som er en del av Den Norske Kirke, også har fått kritikk tidligere for amerikanske forkynnere på sine sommerleirer for barn.

- Det er en veldig uheldig utvikling på gang, og jeg opplever det som en oppgave å informere om dette. Jeg blir alltid lei meg når jeg ser at sånt som dette nok en gang får et publikum i Norge, men det som gjør at jeg særlig reagerer er det at jeg fant nyheten på  Korsets Seier . Jeg hadde håpet at den tradisjonelle pinsemenigheten vil være tilbakeholden med å fremme en slik sak som dette, sier Fragell til Dagbladet.

Han har selv vokst opp som medlem i pinsebevegelsen, men mener situasjonen er mye verre nå enn da han vokste opp.

Overfor Dagbladet bekrefter arrangør Jan Hanvold i TV Visjon Norge at de er i kontakt med flere menigheter, både innad i den norske kirke, i pinsebevegelsen, og i andre trossamfunn om deltakelse på konferansen.

Det synes ikke Fragell noe om. Istedet oppfordrer han de øvrige trossamfunnene i Norge til å ta avstand fra opplegget.

FAMILIER SOM TAR BARNA MED PÅ DETTE (Kr. 100 for voksne, gratis for barn!) BEGÅR EN ALVORLIG  KRENKELSEDenne...

Posted by Levi Fragell on 28. februar 2016

- Jeg synes det er veldig beklagelig at man åpner for at andre trossamfunn i Norge skal slutte seg til dette store arrangementet. Det synes jeg vil være et stort nederlag for livssyns-Norge. De andre organisasjonene burde protestere mot dette, men istedet gjør de det motsatte. Det må de ta et internt oppgjør om, for dette går ikke an, sier Fragell.

Ikke første gang Det er ikke første gang den mye omtalte mirakelpastoren kommer til Norge. Da Maldonado besøkte Oslofjord Convention Centre i Stokke i Vestfold i fjor, møtte anslagsvis 3000 personer opp. Minst like mange ventes i år.

- Hvorfor skal man på død og liv ta avstand fra alt og alle? Jeg takker Gud for at vi har religionsfrihet, pressefrihet og ytringsfrihet i Norge. Da må vi tåle at noen tar avstand fra det ene og andre. Levi Fragell er en god mann, som jobber for Human-Etisk Forbund. Det gjør ikke jeg, sier leder Jan Hanvold i TV Visjon Norge, som ellers ikke ønsker å kommentere kritikken fra Fragell.

Grunnen til at  TV Visjon Norge  nå tar kontakt med andre kirkesamfunn om arrangementet, er nettopp fordi den tverrkirkelige mediebedriften vil vise fram det nye multikulturelle kirkebildet i Norge, sier Hanvold.

Bare i Oslo finnes det over hundre «innvandrermenigheter» - enten frittstående, eller tilknyttet etablerte evangeliske trossamfunn - med folk som har et annet forhold til kristendommen enn man hadde i Norge for noen år siden.

- Det er en ny kristenhet som vokser fram i Norge, som består av et multikulturelt kirkebilde, som kan være litt forskjellig fra det tradisjonelle lutherske i Norge. I en situasjon hvor det er mye fokus på migrasjon til Norge, ønsker vi også å på en måte fokusere på det positive som disse folkene bringer med seg til Norge, sier han.

 

image: Tusenvis ventes til «mirakelmøte»: - Familier som tar med barna på dette begår en alvorlig krenkelse
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media