61 har testet positivt for coronavirus:

Tusenvis virus-isolert i flytende «fengsel»

Tusenvis av passasjerer er innesperret i lugarene sine på cruiseskipet «Diamond Princess» etter utbrudd av coronavirus. Så langt er 61 passasjerer smittet.

INNESPERRET: Passasjerene på cruiseskipet «Diamond Princess» får kun forlate lugarene sine i 1,5 timer om dagen. Skipet ligger ankret opp utenfor Yokohama i Japan. Foto: Kim Kyung-Hoon / Reuters / NTB scanpix
INNESPERRET: Passasjerene på cruiseskipet «Diamond Princess» får kun forlate lugarene sine i 1,5 timer om dagen. Skipet ligger ankret opp utenfor Yokohama i Japan. Foto: Kim Kyung-Hoon / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Skipet ligger nå ankret opp utenfor Yokohama i Japan, og karantenen kan komme til å vare i opp mot to uker. Passasjerene forteller om tørt brød og lite med plass.

– Det er en forferdelig situasjon for de fleste passasjerene. Å sitte fast her og være forvist til lugarene. Vi får ikke forlate rommene, sier en av de virusfaste, britiske David Abel, ifølge NTB.

- All luksus, som å ha en stuert til å re senga eller putte sjokolade på puta - de dagene er over. Vi må selv ta ansvar for renslighet og hygiene på vårt eget rom. Undertøyet vårt må vi vaske for hånd, og vi har ikke noe annet enn håndsåpe, skriver Abel på Facebook ifølge BBC.

Karantenen er ventet å vare fram til 19. februar, noe som har ført til bekymring over tilgangen til blant annet medisiner. En av passasjerene vinket torsdag fra balkongen med et flagg med påskriften «medisinmangel»:

PÅ SKIPET: En dame holder opp et japansk flagg med påskriften «medisinmangel» fra cruiseskipet Diamond Princess torsdag. Foto: Kim Kyung-Hoon / Reuters / NTB scanpix
PÅ SKIPET: En dame holder opp et japansk flagg med påskriften «medisinmangel» fra cruiseskipet Diamond Princess torsdag. Foto: Kim Kyung-Hoon / Reuters / NTB scanpix Vis mer

- Smertefulle host

Også cruiseskipet «World Dream», som ligger i havn i Hongkong, holdes i karantene, etter at åtte tidligere passasjerer har testet positivt for viruset. Det er imidlertid ikke påvist smitte hos noen av passasjerene om bord foreløpig, skriver BBC.

De 61 smittede passasjerene på «Diamond Princess» er fjernet fra skipet og er tatt med til helseinstitusjoner på land, skriver The New York Times.

- Jeg hører ofte smertefulle host fra en utenlandsk passasjer i et rom i nærheten. Kanskje jeg blir smittet i dag eller i morgen, skriver en av passasjerene på Twitter.

61 FRAKTET VEKK: Amulansepersonell i smittevernutstyr frakter det som skal være en pasient smittet med coronaviruset fra cruiseskipet «Diamond Princess». Foto: Kim Kyung-Hoon / Reuters / NTB scanpix
61 FRAKTET VEKK: Amulansepersonell i smittevernutstyr frakter det som skal være en pasient smittet med coronaviruset fra cruiseskipet «Diamond Princess». Foto: Kim Kyung-Hoon / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Han har også bitt seg merke i at crewet leverer mat fra rom til rom, og frykter dette kan føre til ytterligere spredning.

Andre passasjerer har imidlertid vært mer positive til det ufrivillig forlengede cruiseoppholdet - blant annet fordi passasjerene nå har fått tildelt en ny forsyning med toalettpapir.

DØDE: Wuhan-legen Li Wenliang varslet om corona-viruset før nyttår. Han ble selv smittet og døde 6.februar. Foto: skjermdump CNN/Li Wenliang. Video: CNN, AFPTV, CCTV, WEIBO - Klipp: Per Ervland Vis mer

Lugarer uten vindu

Enkelte av passasjerene har lugarer med balkong, mens andre bor i billigere rom uten vindu. Japanske myndigheter har nå gitt grønt lys til at passasjerene kan få lufte seg på dekk i 1,5 timer om dagen, noe som er særlig etterlengtet for dem som ikke har sett dagslys på en stund.

MORGENGYMNASTIKK. To passasjerer om bord på cruiseskipet Diamond Princess tar morgenstrekken på en av balkingene. Foto: Kim Kyung-Hoon / Reuters / NTB scanpix
MORGENGYMNASTIKK. To passasjerer om bord på cruiseskipet Diamond Princess tar morgenstrekken på en av balkingene. Foto: Kim Kyung-Hoon / Reuters / NTB scanpix Vis mer

- Jeg gleder meg så til det, sier passasjeren Yardley Wong, som oppholder seg i en lugar uten vindu sammen med sin 6 år gamle sønn.

Cruiseskipet ankom havna i Yokohama mandag etter en 14-dagers tur i Sørøst-Asia. Skipet har blitt holdt i karantene i havna etter at en 80 år gammel mann fra Hongkong, som kom om bord 20. januar, testet positivt for coronaviruset.

Siden har personer fra en rekke land fått påvist smitte: 28 fra Japan, 11 fra USA, 7 fra Canada og Australia, 3 fra Kina og 1 fra Storbritannia, New Zealand, Taiwan, Filippinene og Argentina. Totalt er det 56 nasjonaliteter om bord, ifølge BBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer