Tutet, ble slått ned

Høyesterett tok forerkortet fra 45-åring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dette har Høyesteretts ankeutvalg bestemt, etter at saken har vært behandlet både i Bergen tingrett og Gulating lagmannsrett.

45-åringen er siktet for legemsbeskadigelse.

Ifølge kjennelsen ble offeret slått flere ganger i hodet/ansiktet, slik at han ble påført så alvorlige skader at han ble innlagt på Haukeland universitetssykehus.

Ukvemsord

Det var 8. januar i år at offeret reagerte på 45-åringens kjøring i rundkjøringen mellom Fanaveien og Krohnåsvegen.

Offeret tutet på 45-åringen, som kjørte foran. 45-åringen stoppet bilen, og offeret, som kjørte rett bak stoppet også.

Begge førerne gikk ut av bilene, og mot hverandre. Offeret skal ha kommet med ukvemsord mot 45-åringen, som ifølge siktelsen skal ha svart med fysisk vold. Straffesaken er ikke berammet.

Politiet kan etter kjennelsen i Høyesterett beholde førerkortet inntil straffesaken mot 45-åringen er rettskraftig avgjort, men ikke utover 10. oktober.

ENDTE I SLÅSSKAMP: I denne rundkjøringen mellom Fanaveien og Krohnåsvegen i Bergen oppsto en slåsskamp som endte i retten. Foto: ODDMUND LUNDE/DAGBLADET
ENDTE I SLÅSSKAMP: I denne rundkjøringen mellom Fanaveien og Krohnåsvegen i Bergen oppsto en slåsskamp som endte i retten. Foto: ODDMUND LUNDE/DAGBLADET Vis mer

Vant fram

45-åringen hevder at det ikke, som politiet hevder, foreligger «allmenne hensyn» som gir hjemmel for et midlertidig beslag av førerkortet.

- Bilen har verken vært gjenstand for en straffbar handling eller blitt benyttet som nødvendig hjelpemiddel for en straffbar handling, mener han.

Etter at politiet hadde beslaglagt førerkortet, brakte 45-åringen saken inn for tingretten, og vant fram. Politiet anket til lagmannsretten, som fastslo at politiet kunne beholde førerkortet i det tidsrommet som er nevnt.

Ifølge lagmannsretten har det 45-åringen er siktet for, skjedd i umiddelbar tilknytning til en trafikal situasjon.

- Vi legger til grunn at siktedes voldsutøvelse skjedde som en reaksjon, og da en klar overreaksjon, på en trafikal uoverensstemmelse. Det sentrale er at siktede som en reaksjon på en hendelse i trafikken, som må kunne karakteriseres som bagatellmessig, reagerte på en helt uakseptabel måte. Etter vårt syn er det nødvendig å beskytte samfunnet mot de skadevirkninger det vil ha om siktede fortsatt tillates å føre motorvogn. Og det er hjemmel i veitrafikkloven til å tilbakekalle førerretten, skriver lagmannsretten.

Dette har Høyesterett vist til i sin kjennelse.