RØDT I BUNN: Suzann "Tutta" Pettersen har de siste årene tapt millioner på sine norske virksomheter. Foto: NTB Scanpix
RØDT I BUNN: Suzann "Tutta" Pettersen har de siste årene tapt millioner på sine norske virksomheter. Foto: NTB ScanpixVis mer

Tutta har tapt millioner

Suzann «Tutta» Pettersen putter bedre på banen enn i business, skriver Kapital.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Kapital): 2015-regnskapene til Suzann "Tutta" Pettersens to norske selskaper, SP Holding og SP Management, preges av underskudd, negativ egenkapital og store lån fra eneaksjonæren, skriver Kapital.

Til sammen har golfproffen ifølge magasinet tapt nesten seks millioner kroner på sine norske aktiviteter utenfor golfbanen i løpet av bare tre år.

Røde bunnlinjer

SP Holding ble etablert i 2014 etter at Tutta kjøpte en bygård i Eilert Sundts gate i Oslo for 32 millioner kroner. Hun har ifølge Kapital selv gitt et lån på 12,5 millioner til selskapet, men til tross for at hun i fjor skjøt inn ytterligere 2,9 millioner kroner, er egenkapitalen fortsatt negativ.

Det som ikke kommer frem i tallene er verdistigningen i gården, som bare i løpet av to år ifølge magasinet kan ha kommet opp i over 20 prosent. Det som imidlertid er godt dokumentert er det kraftige fallet i leieinntekter fra 850.000 til 170.000 kroner.

SP Holding satt i fjor igjen med et underskudd etter skatt på to millioner kroner, mot minus 1,5 millioner i oppstartsåret.

I 2013 etablerte Suzann Pettersen SP Management for å ta på seg eksterne manager- og arrangementsoppdrag. Det klart viktigste av disse oppdragene har vært “Suzann Pro Challenge”, men i år ble golfturneringen imidlertid avlyst som en konsekvens av både OL-forberedelser og sviktende interesser hos sponsorene.

Og regnskapet til SP Management følger ifølge magasinet opp den samme negative trenden som i SP Holding. Omsetningen falt fra 4,3 til 2,5 millioner kroner i 2015, og på bunnlinjen finner vi et underskudd etter skatt på 400.000 kroner, mot et årlig overskudd året før.

Til salt i maten

Så langt i år har tidenes beste norske golfproff ifølge Kapital spilt inn temmelig nøyaktig en halv million dollar, tilsvarende cirka fire millioner kroner. Men med både reiseutgifter, trenere, managere og ikke minst en caddie på lønningslisten blir potten raskt redusert til langt mer moderate nivåer.

På toppen av de innspilte fire millionene kommer riktignok større sponsorbeløp, og VG har spekulert i at Tutta i flere år har hatt årlige sponsorinntekter på opp mot ti millioner kroner.

Det er imidlertid liten fare for at Suzann Pettersens økonomi ikke tåler et par out of bounds med sine norske etableringer, og hun har ifølge Kapital siden debuten i 2003 bare i den amerikanske touren cashet inn drøye 100 millioner kroner.

Flere nyheter:

Milliardær spilte fattig - slapp kjempebot
Riggmegler lot naboen fikse skatten
Fornøyd med årslønnen? Så mye tjener en siviløkonom