ENGASJERT:20 år etter landets første demokratiske valg, skal sørafrikanerne igjen gå til valgurnene. Fredsprisvinner Desmond Tutu mener Nelson Mandela ikke ville likt å se Sør-Afrika i sin nåværende forfatning. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
ENGASJERT:20 år etter landets første demokratiske valg, skal sørafrikanerne igjen gå til valgurnene. Fredsprisvinner Desmond Tutu mener Nelson Mandela ikke ville likt å se Sør-Afrika i sin nåværende forfatning. Foto: Kristin Svorte / DagbladetVis mer

Tutu er glad Mandela ikke får se dagens Sør-Afrika

Tror ikke Mandela ville likt det han så.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

20 år etter landets første demokratiske valg, skal sørafrikanerne igjen gå til valgurnene. Fredsprisvinner Desmond Tutu mener Nelson Mandela ikke ville likt å se Sør-Afrika i sin nåværende forfatning.

Søndag markerte sørafrikanerne at det er 20 år siden landets første demokratiske valg etter 46 år med apartheid.

President Jacob Zuma benyttet anledningen til å snakke om fremgangen i etterkant av maktovertakelsen til African National Congress (ANC) i 1994, deriblant etablering av 1.500 helseklinikker, programmer mot aids, bygging av boliger til fattige og avskaffing av skolepenger for millioner av elever.

- Sør-Afrika er i dag et mye bedre land å leve i, sa Zuma under arrangementet i regjeringskomplekset Union i Pretoria søndag.

De sørafrikanske myndighetene har likevel fått mye kritikk, blant annet fordi store deler av befolkningen fortsatt er uten grunnleggende tjenester som vann og strøm. Regjeringsmedlemmer er også anklaget for å være mer opptatt av egen vinning enn å tjene offentligheten.

ANC er ventet å vinne en komfortabel seier i valget 7. mai, til tross for synkende oppslutning. Partiet fikk 65 prosent av stemmene i 2009.

- Ville gremmet seg Desmond Tutu, som vant Nobels fredspris i 1984, uttalte søndag at han er glad for at folkehelten Nelson Mandela ikke får se hva dagens ledere gjør med Sør-Afrika. Han mener landets fremgang har vært treg under ANC.

- Jeg er glad for at Mandela er død. Jeg er glad for at de fleste av frigjøringsheltene ikke lenger er i live til å se dette, sa Tutu til den sørafrikanske avisa Sunday Times.

Norsk Folkehjelps generalsekretær Liv Tørres mener han har et poeng.

GÅR MOT VALGSEIER: Sør-Afrikas kontroversielle president Jacob Zuma. Foto: Reuters / NTB scanpix
GÅR MOT VALGSEIER: Sør-Afrikas kontroversielle president Jacob Zuma. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

- Mandela ville nok gremmet seg. Myndighetene har på langt nær levert godt nok når det gjelder å skape jobber og redusere fattigdommen. Selv om de aller færreste ønsker å gå tilbake til apartheidtiden, er velstanden fortsatt hvit og fattigdommen fortsatt svart. Demokrati har også vært nytt for et ANC som opprinnelig var en udemokratisk militær frigjøringsbevegelse da de kom til makten, sier Tørres til NTB.

Maner til valgdeltakelse Opposisjonen til de regjerende myndighetene beskrives som svak og fragmentert, der fagbevegelsen Congress of South African Trade Unions (COSATU) ventes å danne et slags arbeiderparti, til venstre for ANC, først etter valget.

- Opposisjonen er splittet, og noen setter dessuten fortsatt sin lit til at ANC vil innfri sine løfter. Partiet vil fortsatt være størst etter valget, men ved neste valg vil både gamle sympatisører være færre og den nye ungdomsgenerasjonen være større. Jeg er ikke så bekymret for selve valget, men mer for at det kan bli noen tøffe politiske kamper etterpå, sier Tørres.

- Hva er det mest gledelige som kan skje fram mot 7. mai?

- Det må være at flest mulig bruker stemmeretten sin. Noe annet vil være respektløst overfor hva som ble oppnådd for 20 år siden.

(NTB)

ENIG MED TUTU: Norsk Folkehjelps generalsekretær Liv Tørres. Foto: Norsk Folkehjelp
ENIG MED TUTU: Norsk Folkehjelps generalsekretær Liv Tørres. Foto: Norsk Folkehjelp Vis mer