SIER NEI :Tidligere vinner av Nobels fredspris, Desmond Tutu, mener det er galt at EU i år har vunnet prisen. Den deles ut i Oslo 10. desember.
Foto Kristin Svorte/Dagbladet
SIER NEI :Tidligere vinner av Nobels fredspris, Desmond Tutu, mener det er galt at EU i år har vunnet prisen. Den deles ut i Oslo 10. desember. Foto Kristin Svorte/DagbladetVis mer

Tutu protesterer mot fredsprisen til EU

Erkebiskop Desmond Tutu og to andre fredsprisvinnere protesterer mot at Nobels fredspris i år ble tildelt EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PRETORIA (NTB-AFP): «EU er åpenbart ikke den forkjemperen for fred som Alfred Nobel hadde i tankene da han skrev sitt testamente», heter det i et åpent brev fra sørafrikanske Desmond Tutu, Mairead Maguire fra Nord-Irland og Adolfo Perez Esquivel fra Argentina.

De tre mottok Nobels fredspris henholdsvis i 1984, 1976 og 1980. I brevet hevder de at Nobelkomiteen har foretatt en ulovlig redefinering av fredsprisens innhold og ber om at Nobelkomiteen må respektere de opprinnelige ønskene i Alfred Nobels testamente.

De ber også om at EU ikke må få utbetalt de rundt 6,8 millioner kronene som fredsprisen innebærer.

I testamentet står det at fredsprisen skal gå til den som «har virket mest eller best for folkenes forbrødring og avskaffelse eller reduksjon av stående armeer, samt dannelse og spredning av fredskongresser».

Totalt har 18 europeiske ledere, deriblant Tysklands statsminister Angela Merkel og president François Hollande i Frankrike, sagt at de vil være til stede under fredsprisutdelingen i Oslo 10. desember.

Blant dem som har sagt nei til å komme, er den engelske statsministeren David Cameron. Også Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt vil trolig avslå invitasjonen, ifølge nyhetsbyrået AFP. (©NTB)