Tuva (4)kan miste språket

Etter et år med intensiv trening har Tuva (4 1/2) begynt å snakke. Men nå mister hun og familien behandlingstilbudet som har hjulpet henne ut av stillheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun står nå i fare for å miste språket helt.

-  Tuva er et helt annet barn i dag enn for ett år siden. Nå er hun interessert i andre barn, har begynt å snakke og fungerer sammen med andre. Derfor er vi så fortvilet over at de nå tar bort behandlingstilbudet hennes, sier mor Kari-Anne Bertelsen.

Tuva Bertelsen lider av atypisk autisme og hyperaktivitet. Det gjør at hun har blant annet har store konsentrasjonsproblemer, dårlig utviklet språk og lærevansker.

-  Tidligere klarte hun ikke å sitte rolig. Vi hadde et barn helt ute av kontroll. Hun løp fra morgen til kveld, og satt bare rolig når hun spiste, sier Kari-Anne Bertelsen.

Tuva hadde ikke blikkontakt med noen, og ikke noe språk. Hun hadde bare noen lyder. Foreldrene trodde hun var døv.

Trenger oppfølging

For et år siden begynte Tuva på et behandlingsopplegg fra det anerkjente TIPO-senteret i Oslo.

-  Vanlige barn lærer seg selv hele tida, men det klarer ikke Tuva. Hun trenger et læringsmiljø rundt seg døgnet rundt, og det får hun gjennom TIPO.

Behandlingen skjer ved at Tuvas foreldre og personellet i barnehagen følger et detaljert opplegg, og får nøye oppfølgning fra senteret.

-  Gjøres det noen feil i behandlingen bærer det veldig galt av sted for henne. Hun trenger nøyaktig og hyppig oppfølgning, som barnehagen og PP-tjenesten dessverre ikke kan gi henne, sier Bertelsen.

-  Gambler med datteren

Halden kommune ønsker nå å erstatte behandlingen fra TIPO med et eget opplegg.

-  Det tar lang tid til å lage et slik opplegg. Den tida har ikke Tuva. Innen den tid har hun satt hele barnehagen på hodet, og blitt mye dårligere, sier Kari-Anne.

-  Kommunen gambler med framtida til datteren vår. Vi har sett hva som skjer når hun får en for dårlig behandling, eller ingen ting. Hun blir deprimert, gråter mer og slutter å spise. Hun kan faktisk miste det lille språket hun har, sier Bertelsen.

Halden kommune ønsker ikke å kommentere hvorfor Tuva mister tilbudet.

-  Vi forsøker å oppfylle innbyggernes rettigheter i forhold til opplæringsloven. Men vi verken kan eller vil kommentere konkrete saker, sier Per Egil Pedersen, fungerende rådmann i Halden kommune.

HYPERAKTIV: Moren Kari-Anne Berthelsen frykter for Tuvas framtid når de mister tilbudet fra TIPOsenteret. - Hun trenger et læringsmiljø rundt seg døgnet rundt.