FLY PÅ BAKKEN: Norwegian-streiken trappes opp i dag. Nå svarer selskapet med å leie inn både fly og mannskaper. Det får fagforeninga til å se rødt. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
FLY PÅ BAKKEN: Norwegian-streiken trappes opp i dag. Nå svarer selskapet med å leie inn både fly og mannskaper. Det får fagforeninga til å se rødt. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

TV 2: - Norwegian leier inn fly og mannskaper for å gjennomføre Europa-ruter

- Moralsk forkastelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Streiken i Norwegian ble tatt til et nytt nivå i går kveld da det ble klart samtlige innenriksfly vil bli satt på bakken fra og med onsdag morgen.

Nå er det ifølge TV 2 klart at flyselskapet vil hente inn en rekke utenlandske leiefly for å begrense skadene av streiken.

- Ja, vi kommer til å leie inn fly og mannskaper i håp om at vi skal klare å gjennomføre en del Europa-ruter onsdag, sier informasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen, til TV 2.

- Moralsk forkastelig Leder i fagforeninga Parat, Hans-Erik Skjæggestad, sier til kanalen at dette vil gi nye reaksjoner og involvere internasjonale fagforeninger.

- Dette er like moralsk forkastelig og uakseptabelt ute i verden som her hos oss. Jeg både håper og tror at de vil komme og hjelpe oss med sympatiaksjoner og ting som kan bidra til å stoppe Norwegian i å gjennomføre streikebryteri, sier han.

Sandaker-Nielsen påpeker at de har det juridiske på sin side.

- De ser ikke ut til å være opptatt av å finne en løsning, men å spille det streikebryteri-kortet. Vi er på trygg juridisk grunn, og det er klart at når datterselskapet vårt ikke kan levere de tjenestene de skal så må vi hente tjenestene fra noen andre.

Spill i kulissene? Sent tirsdag kveld begynte ryktene å gå om at flere Norwegian-piloter hadde blitt kontaktet av bemanningsselskapet OSM med tilbud om kontrakter.

- Vi er kjent med at OSM har brukt kvelden på å ringe rundt til piloter i Norge og Danmark for å tilby OSM-kontrakter. Tilbakemeldingene renner inn fra våre medlemmer, de sier unisont nei til disse kontraktene, sier Halvor Vatnar i Norwegian Pilot Union (NPU) i en e-post til Dagbladet, formidlet via kommunikasjonssjef i Parat, Arve Sigmundsstad.

- Samholdet i pilotkorpset sterkt, dette oppleves utelukkende som nok et forsøk på fagforeningsknusing, sier Vatnar i meldinga.

Den svenske kringkasteren SVT skrev i går kveld at Norwegian i kveld har ringt rundt til svenske piloter med et ultimatum om at de vil miste jobben dersom de ikke takker ja til en jobb i bemanningsselskapet OSM.

Det er usikkert om SVT her har blandet Norwegian, og OSM, men på spørsmål fra Dagbladet om dette stemmer, har kommunikasjonsdirektør i Norwegian Anne-Sissel Skånvik, følgende kontante svar:

- Nei.