TV 2-ansatt banket Robert: Dommen klar

Tidligere næringslivstopp Robert Hermansen (83) ble utsatt for grov vold av en TV 2-ansatt, fastslår retten.

BLE PÅFØRT SKADER: Den profilerte tidligere industrilederen og gruvesjefen Robert Hermansen (83) er fornærmet i den oppsiktsvekkende saken. Her fra et portrettintervju i Magasinet i 2017. Foto: Ingun Alette Mæhlum / Dagbladet
BLE PÅFØRT SKADER: Den profilerte tidligere industrilederen og gruvesjefen Robert Hermansen (83) er fornærmet i den oppsiktsvekkende saken. Her fra et portrettintervju i Magasinet i 2017. Foto: Ingun Alette Mæhlum / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En TV 2-ansatt mann i 40-åra møtte i retten i Longyearbyen denne måneden, tiltalt for å ha skambanket Robert Hermansen (83), tidligere profilert industrileder og mangeårig gruvesjef på Svalbard.

Han måtte også svare for trusler mot politiet og skadeverk. Mannen fra Sør-Norge erkjente straffskyld etter tiltalen.

Nå er dommen klar.

Retten finner det bevist at tiltalte blant annet uttalte til Hermansen i forbindelse med voldsutøvelsen at «du skal dø» og «jeg skal ta livet av deg», eller liknende, både på norsk og engelsk.

Dramatisk

Dommen beskriver dramatiske begivenheter i Longyearbyen natt til lørdag 13. november i fjor:

Retten finner det bevist at tiltalte rev/dyttet Hermansen i bakken, slo ham i ansiktet så han begynte å blø, dyttet eller løp på Hermansen slik at han falt ned en trapp, og holdt Hermansen fast ved flere anledninger slik at han ikke kom seg unna.

Voldsutøvelsen skal ha pågått i cirka 15 minutter, før Hermansen kom seg inn i leiligheten og låste døra. Retten påpeker også at voldsutøvelsen skjedde uten foranledning og hadde karakter av å være et overfall.

«Styrkeforholdet mellom partene bidrar også til forholdets grovhet. Hermansen var 82 år på gjerningstidspunktet. (...) Hermansen forklarte at han forsøkte å slå tiltalte for å gjøre motstand, men at han ikke var i stand til dette», slår retten fast.

- Lå plutselig på golvet

Under hovedforhandlingen kom det fram at Hermansen og tiltalte møttes på en lokal pub tidligere på kvelden.

De to gikk ifølge dommen hjem til Hermansens leilighet etter at utestedet stengte, hvorpå tiltalte, ut av intet, skal ha gått til angrep på Hermansen mellom klokka 05 og 06.15.

- Vi pratet fortsatt hyggelig før jeg plutselig lå på golvet. Da framsto han som en helt annen person, og det han sa hadde ingen sammenheng med det vi snakket om, sa Hermansen i retten, ifølge Svalbardposten.

Politiet fikk en rekke telefoner om ordensforstyrrelse og rykket til stedet. De fant mannen i 40-åra sovende på åstedet i bare stillongs og genser - men da han våknet, fortsatte han å skape vanskeligheter:

Da politiet kom til stedet, slo tiltalte en kvinnelig sysselmesterførstebetjent i brystet med knyttet neve. Han sparket henne i beinet ved to anledninger - både da han skulle føres inn i politibilen, og da han skulle bringes inn i cella, ifølge dommen.

Videre i dommen står det at tiltalte så politibetjenten inn i øynene og sa at «døden kommer når du minst venter det». Han uttalte også at «han var terrorist, og at han kunne drepe mange hundre mennesker på kort tid» eller liknende.

Før han ble pågrepet, gjorde han også betydelig skade på bygningen, som tilhører entreprenørselskapet LNS. Blant annet rev han ned to radiatorer slik at takplater og rør ble ødelagt og det oppsto vannlekkasje.

Psykiatrispørsmål

De to sysselmesterførstebetjentene som rykket ut til hendelsen, vitnet under rettssaken.

De fikk spørsmål om de oppfattet situasjonen som om det kunne være snakk om psykiatri. Til dette skal de ha svart at de oppfattet situasjonen som «ikke noe annet enn beruselse», skriver Svalbardposten.

Men forsvareren hans ønsket å få utredet om han kan ha vært utilregnelig i gjerningsøyeblikket. Dermed ble ikke rettssaken ferdigstilt etter hovedforhandlingen som planlagt.

Aktor Magnus Rindal Fredriksen tror derimot ikke at mannen var psykotisk, og ønsker å ilegge ham fengselsstraff.

Selvforskyldt rus

Tiltaltes forsvarer mener at klienten ikke hadde skyldevne på gjerningstidspunktet, og at han dermed ikke kan straffes for sine handlinger. Retten mener at rusen var selvforskyldt, og at det dermed ikke er behov for en sakkyndig undersøkelse av tiltalte.

Av dommen kommer det fram at retten mener at tiltalte i utgangspunktet skal straffes med fengsel i seks måneder. Tiltalte får en tilståelsesrabatt, og straffes med ubetinget fengsel i fem måneder. Dommen var enstemmig.

I tillegg er han dømt til å betale erstatning for materielle skader, i underkant av 50 000 kroner.

Tiltaltes forsvarer, Oscar Bjøntegaard Wisting fra Advokatfirmaet Elden, sier til Dagbladet at han ikke ønsker å kommentere saken. Det er fremdeles ikke tatt stilling til om dommen vil bli anket.

- Personalsak

TV 2 har så langt mandag ikke besvart Dagbladets henvendelser i denne saken.

Organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2, Sarah Willand, sa i forbindelse med hovedforhandlingen til Dagbladet at de har behandlet saken som en personalsak i henhold til TV 2s rutiner.

- Vi er ikke part i straffesaken, og har ingen kommentar til denne. Som arbeidsgiver har vi en lovpålagt plikt til å følge opp varsler eller hendelser som skjer på jobbturer. TV 2 er også pålagt å treffe tiltak for å sikre at vi har et arbeidsmiljø som er trygt og inkluderende. Det har vi gjort i forbindelse med denne personalsaken, sa hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer