TV 2 betaler Irvings norgesreise

- Det overrasker meg, det ville jeg ikke gjort, sier Per Edgar Kokkvold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet.no): TV 2 har allerede høstet kontrovers fra antirasister for å invitere David Irving til et lengre intervju som skal sendes i kveldens Tabloid. Opptakene i ettermiddag utløste en demonstrasjon utenfor TV 2-lokalene i Karl Johans gate, der en mann ble pågrepet for å ha gått til angrep på politibilen som fraktet Irving bort derfra.

Men i ettermiddag ble det også kjent, først gjennom NRK, at TV 2 har betalt Irvings flybilletter og et hotellopphold for Irving.

- Vi har betalt for flyreisen tur/retur London for Irving, og for ett døgns hotellopphold for ham og hans assistent, i forbindelse med intervjuet i Tabloid, bekrefter informasjonssjef Marianne Røiseland i TV 2 overfor Dagbladet.

Overfor NRK opplyser Tabloid-redaksjonen at TV 2 også ordnet transporten for Irving fra Gardermoen til Oslo sentrum, samtidig som Irving uttalte til Dagbladet at han ikke ga intervjuer til andre medier på grunn av det han mente var en eksklusiv avtale med TV 2.

Framskyndet en dag
Mens Irving lenge har planlagt norgesreisen, gjorde TV 2-forespørselen at ankomsten til Norge ble framskyndet med minst én dag - og altså at reisen hans ble helt gratis.

- Noe av årsaken til dette er at Irving i utgangspunktet egentlig skulle komme onsdag, men vi ville ha ham i Tabloid i dag, sier Røiseland.

Hun bekrefter at det var avklart at den utskjelte nazismehistorikeren uansett skulle komme til Norge for å holde sitt foredrag på tidspunktet da Tabloid rettet sin forespørsel, uten at informasjonssjefen vet når det skjedde.

- Den viktigste retningslinjen for oss er at vi likebehandler alle gjestene i Tabloid, det har også skjedd her. Vi betaler ingen for å stille opp, men ingen skal heller ha utgifter ved å gjøre det, sier Røiseland til Dagbladet.

- Er TV 2 med på å regissere oppstyret rundt Irving i Norge når kanalen finansierer turen for ham og endrer reisetidspunkt?

- Den eneste regien vi har tatt i den forstand er at han kom én dag før planlagt, mener informasjonssjefen.

- Ville ikke gjort det slik
Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund er kritisk til TV 2s håndtering av den omstridte tabloidgjesten.

- Dette overrasker meg. Irving skulle jo til Norge uansett, han har planlagt det i et halvt år. Hvorfor skulle TV 2 da dekke reisen hans?  Som redaktør ville ikke jeg ha gjort det, sier Kokkvold til Dagbladet.

Han understreker at han ikke er kritisk til at Irving intervjues, men mener journalister må ha kunnskap nok til å kunne stille ham kritiske spørsmål og oppfølgingsspørsmål.

- Det viktigste er at man ikke stiller opp som mikrofonsstativ for denne mannen. Slik sett er det viktigste for meg hvordan tv-intervjuet faktisk blir, sier Kokkvold om Tabloid-sendingen.

- Vantro
SOS Rasisme reagerer sterkt på betalingen av reiseutgiftene til det antirasistene hevder er «en av Europas fremste nazister». (En betegnelse Irving selv tar avstand fra).

-  Å si at dette er vanlig praksis for Tabloid er bare tull. Irvings reise og det vi ser på som et møte for nordiske nynazister ved Lillehammer har vært organisert siden i fjor høst. Så går altså TV 2 inn og dekker utgiftene hans. Vi reagerer med vantro, sier nestleder Ola Melbye Pettersen i SOS Rasisme til Dagbladet.

Han mener norske medier er for opptatt av selve nyheten om at Irving er i Norge, og at vi ikke har stilt kritiske nok spørsmål til Irvings utskjelte teorier og omskriving av 2. verdenskrig-historien.

- Så langt har han fått sette dagsorden her på den måten han ønsker, og får dermed en enda høyere stjerne blant nordiske nynazister, mener Melbye Pettersen.

Hans organisasjon leter i kveld aktivt etter Irvings tilholdssteder for å konfrontere ham igjen. Samtidig forbereder blant andre Blitz seg på å dra til Lillehammer for en stor demonstrasjon på torsdag.

Opplandpolitiet har i samarbeid med kollegene i Oslo og med etterretningsopplysninger fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) planlagt et omfattende sikkerhetsopplegg rundt Irvings besøk.

VENTET «NÆR LILLEHAMMER»: På torsdag skal David Irving etter planen holde et foredrag på et foreløpig hemmelig sted i nærheten av Lillehammer, der litteraturfestivalen nå pågår. Foto: SCANPIX
VENTET «NÆR LILLEHAMMER»: På torsdag skal David Irving etter planen holde et foredrag på et foreløpig hemmelig sted i nærheten av Lillehammer, der litteraturfestivalen nå pågår. Foto: SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer