TV 2: Bhatti internasjonalt etterlyst

Politiet etterlyser en ny mann, siktet for medvirkning til terror etter masseskytingen i Oslo. Ifølge TV 2s opplysninger skal det være den kjente islamisten Arfan Bhatti som er etterlyst.

Politiet har sendt ut en internasjonal etterlysning av en mann som er siktet for medvirkning til terrorhandlingen i Rosenkrantz' gate natt til 25. juni Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har sendt ut en internasjonal etterlysning av en mann som er siktet for medvirkning til en terrorhandling. Mannen er fortsatt på frifot, sier politiadvokat Børge Enoksen på en pressekonferanse fredag formiddag.

Fra før er den 43 år gamle Zaniar Matapour pågrepet og siktet for drap og terror i forbindelse med skytingen.

Enoksen ønsker ikke å gå ut med navn på den siktede, men opplyser at han er en norsk statsborger i 40-åra som er kjent for politiet.

TV 2 erfarte imidlertid kort tid før pressekonferansen at det er den norske islamisten Arfan Bhatti som er internasjonalt etterlyst.

ISLAMIST: Ifølge TV 2 skal Arfan Bhatti være internasjonalt etterlyst. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
ISLAMIST: Ifølge TV 2 skal Arfan Bhatti være internasjonalt etterlyst. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Elden: - I Pakistan

PST bekrefter overfor Dagbladet at de bistår politiet i forbindelse med saken.

Matapour og Bhatti skal ikke være nære venner, men PST – som de siste åra har fulgt det ekstreme islamske miljøet tett – mener Matapour den siste tiden skal ha hatt tilhold i miljøet der Arfan Bhatti blir ansett å være en lederfigur.

Bhattis forsvarer, John Christian Elden, sier til TV 2 at han ikke har hørt fra politiet.

- Vi har ingen opplysninger om dette. Han er i Pakistan på kjent adresse. Han har ikke hørt noe fra politiet om at de ønsker kontakt, skriver han i en e-post til kanalen.

- Jeg kan ikke kommentere eventuell kontakt dem mellom (mellom Matapour og Batthi red.anm.) da jeg ikke kjenner til det. Høres umulig ut, siden Matapour har sittet på isolasjon siden 25 juni, skriver Elden videre.

Elden bekrefter overfor Dagbladet at Elden bor på en kjent adresse i Pakistan sammen med sin kone og barn.

I slutten av juni fikk Dagbladet opplyst at PST og politiet vurderte å etterlyse Bhatti internasjonalt. Dersom politiet mener etterforskningen avdekker at Bhatti har vært med og påvirket den allerede terrorfengslede Zaniar Matapour, risikerer Bhatti inntil 21 års fengsel for psykisk medvirkning til angrepet.

FORSVARER: Arfan Bhatti med forsvarer John Christian Elden. Foto: Vidar Ruud / NTB
FORSVARER: Arfan Bhatti med forsvarer John Christian Elden. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Utelukker ikke nye siktelser

- Kan du si hvor i utlandet dere tror mannen befinner seg?

- Nei, det ønsker vi ikke å kommentere på dette tidspunktet. Vi har et godt samarbeid med utenlandske myndigheter og håper vi kan lokalisere og pågripe han. Jeg ønsker ikke å kommentere om det er et eller flere land vi samarbeider med, sier Enoksen til Dagbladet.

Enoksen bekrefter at mannen ble internasjonalt etterlyst fredag.

Politiadvokaten opplyste videre at det er 260 fornærmede i saken nå, og at det er gjennomført i alt 570 avhør. Enoksen understreker at politiet fremdeles etterforsker saken bredt, og utelukker ikke flere siktelser i saken.

TERRORSIKTET: Zaniar Matapour (43) er siktet for terror og drap. Foto: Politiet
TERRORSIKTET: Zaniar Matapour (43) er siktet for terror og drap. Foto: Politiet Vis mer

Nektet avhør

Det var natt til 25. juni at Rosenkrantz' gate ble åsted for masseskyting, da det ble avfyrt flere skudd mot utestedene Per På Hjørnet og London Pub, sistnevnte et av Oslos mest kjente skeive utesteder. Kåre Hesvik (60) og Jon Erik Isachsen (54) mistet livet og flere personer ble skadd.

Zaniar Matapour ble kort tid seinere pågrepet, siktet for drap og terror. Matapour, som foreløpig har nektet å forklare seg for politiet, er tvangsinnlagt ved regional sikkerhetspost på Haukeland universitetssjukehus for judisiell observasjon for å kartlegge hvorvidt han var tilregnelig på hendelsestidspunktet.

43-åringen ble mandag denne uka varetektsfengslet i ytterligere fire uker med brev- og besøksforbud. Han holdes i isolasjon og nektes tilgang til medier fram til 3. oktober. I kjennelsen viser tingretten til at det gjenstår mye etterforskning i saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer