<strong>PROVOSERT:</strong> Fredrik Græsvik er provosert fordi han mener MIFF sprer løgner og hat om ham på nettet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet / Facebook
PROVOSERT: Fredrik Græsvik er provosert fordi han mener MIFF sprer løgner og hat om ham på nettet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet / Facebook Vis mer

TV 2-Græsvik mener MIFF ikke bør få slippe til i det offentlige rom: Jeg går hardt ut mot de som mener jeg lyver

- Folk får ikke svart for seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De norske utenrikskorrespondentene som dekker konflikten mellom Gaza og Israel har vært gjenstand for kraftig kritikk de siste ukene.

Både Sidsel Wold og Fredrik Græsvik har fått hets i sosiale medier, og blitt anklaget for løgn og partisk journalistikk av en rekke mennesker. Nå slår TV 2s erfarne utenriksreporter Fredrik Græsvik tilbake mot Med Israel for fred (MIFF).

- Når MIFF sprer løgn om de av oss som har vært i Gaza og sett hva som skjer. De bør ikke få slippe til i det offentlige rom for å drive sin hatefulle hetskampanje, skrev Græsvik i en Facebook-tråd i går kveld.

Løgner - De driver en hetskampanje mot journalister, og svertet oss med at vi har en løgnaktig og ensidig dekning. For egen del, har jeg registrert at medlemmer av MIFF gjentatte ganger har løyet om meg på Facebook og Twitter, sier Græsvik til Dagbladet.

Græsvik sier han har opplevd å få kritikk for å ikke nevne at det er blitt avfyrt raketter mot Israel, noe Græsvik benekter. Han mener flere gjør dette bare for å sverte journalister.

- Dette gjør de bare for å sverte meg og mine kolleger. Jeg har fortalt dem at de lyver, men de fortsetter med denne retorikken, sier han.

Vebjørn Selbekk, redaktør i den kristne avisa Dagen er kritisk til Græsviks holdninger.

«Nå vil fjerne fra det offentlige rom. Merkelig m journalister som vil innskrenke ytringsfriheten.» twitret han i går.

- Det er sjelden kost at journalister tar til ordet for at MIFF må holdes ute av den offentlige debatten. Jeg forstår at han blir provosert hvis folk anklager ham for løgn. Vi kan ofte få dritt slengt til oss, men det må være forskjell på journalister og nettroll, og jeg mener det er grunnleggende feil hvis visse meninger skal holdes utenfor det offentlige rom. En som lever for det frie ord kan ikke ta til orde for å innskrenke det frie ord, sier Selbekk til Dagbladet.

Svare for seg Græsvik synes det er absurd at MIFF setter inn annonser for sine synspunkter.

- De ødelegger min troverdighet og sprer at jeg er en løgner. Det er helt klart et problem. Jeg går hardt ut mot de fordi de mener jeg lyver.

Samtidig mener han muligheten til å si noe imot og betvile MIFFs opplysninger er begrensede.

- I journalistikken har vi noe som heter tilsvarsrett, og jeg mener de ikke bør få lov til å ytre seg på den måten de gjør uten at folk får svare for seg. Da er man avhengig av å være på sosiale medier hele tiden. Jeg har forsøkt å ignorere dette i utgangspunktet, men ser når noen lyver, sier Græsvik.

Oppsiktsvekkende Styreleder i MIFF, Morten Fjell Rasmussen, mener konflikten bunner i rapporten om bombing ssom foregikk i 2009. Dagbladet omtalte denne konflikten på lørdag.

- Han mener vi tar feil i den kritikken vi har kommet med mot Mads Gilbert i den saken og hans uttalelser, sier Rasmussen.

Styrelederen i MIFF mener imidlertid det er oppsiktsvekkende at Græsvik ikke ønsker MIFF i den offentlige debatten.

- Han mener å ha tilbakevist det vi sier, mens vi mener å ha tilbakevist det han sier i den saken. Vi mener han er en som er opptatt av det frie ord, og bør ønske velkommen at vi ser medieaktørene nærmere etter i kortene.

Han sier MIFF ikke har ønske om å henge ut noen journalister.

- Vi ber om at det sjekkes fakta og at folk er nøkterne.

- Men kan MIFF-medlemmer ha kommet med hets mot Græsvik?

- Jeg betviler ikke at han har fått mye ufint, men hvem som er medlemme og ikke-medlemmer vet jeg ikke. Vi har lagt ut en melding på vår Facebook-side der vi oppfordrer alle venner av Israel å behandle journalister høflig og saklig, men ikke slutte å delta i det offentlige ordskiftet.

- Vi har også etterlyst konkret informasjon om hvor MIFF har beskyldt ham for å lyve og hvor vi har opptrådt «ufint», men dette har vi ikke fått svar noe svar på, sier Rasmussen.

<strong>KRITISK:</strong> Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk. 
Foto: NINA HANSEN/Dagbladet
KRITISK: Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk. Foto: NINA HANSEN/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer