Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«TV 2 hjelper deg» avslørte helsekostbutikkene

Henviste ikke kunder på sterke medisiner til lege.

DÅRLIGE RÅD: Kunder som gikk på faste medisiner ble ikke advart mot virkningene av kosttilskudd i TV 2 hjelper deg sin reportasje. Foto: TV 2 hjelper deg.
DÅRLIGE RÅD: Kunder som gikk på faste medisiner ble ikke advart mot virkningene av kosttilskudd i TV 2 hjelper deg sin reportasje. Foto: TV 2 hjelper deg. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld klokka 20.30 viser «TV 2 hjelper deg» en reportasje som avslører norske helsekostbutikker. Noen av rådene de ansatte gir kan i verste fall være dødelige.

Hensikten med reportasjen var å sjekke hvilke råd helsekostansatte ga kunder som gikk på faste medisiner.

Den ene testpersonen gikk på Marevan, som er en blodfortynnende medisin. Ifølge medisinsk fagsjef ved statens legemiddelverk, Steinar Madsen, kan ulike kosttilskudd gi store endringer i medisinens effekt og i verste fall være dødelig i bruk sammen med visse kosttilskudd.

- Noen kosttilskudd kan føre til en for sterk virkning av medisinen og en sterkere fortynning av blodet. Andre kosttilskudd kan redusere virkningen og dermed risikere blodpropp, sier Madsen til Dagbladet.

Helsekost-kjedene dårligst Butikkene som ble besøkt var fem Sunkost-butikker, syv Life-butikker og tre uavhengige helsekost-butikker. Resultatene viste at de uavhengige helsekostbutikkene gjorde det bedre enn både Life og Sunkost.

To av tre uavhengige butikker valgte å ikke selge kosttilskudd da de fikk kjennskap til at testpersonen gikk på medisiner. Av Sunkost-butikkene valgte bare én butikk å advare kundene mot kjøp. Life kom dårligst ut av testen der ingen av butikkene valgte å advare kundene.

Daglig leder i Life, Gunn Elisabeth Feidje, ser alvorlig på saken og sier til Dagbladet at rutinene deres ikke har vært gode nok.

- Dette er en alvorlig sak. Våre rutiner for salg av disse produktene i disse konkrete situasjonene har ikke vært gode nok, og det er mitt ansvar. Vi er veldig klar over denne problemstillingen og har hatt fokus på den i vår opplæring. Men vi har nok undervurdert behovet for å tydeliggjøre rutinene helt ut til hver enkelt medarbeider, sier Feidje.

Cathrine af Sandeberg er markedssjef i Sunkost. Hun beklager at kundene i denne reportasjen ikke ble oppfordret til å snakke med legen sin.

- Hos Sunkost skal kunden få personlig tilpassede råd og service. I tilfeller hvor det kommer fram at kunden bruker legemidler, er vi tydelig på at våre butikkmedarbeidere alltid skal oppfordre kunden til å rådføre seg med sin lege. Der det ikke har skjedd, beklager vi dette, sier af Sandeberg til Dagbladet.

Tre ulike medisiner Den andre testpersonen gikk på diabetesmedisinen Metformin mens den tredje gikk på betablokkere.

For personer som går på slike medisiner, blir rådene de får i helsekostbutikker svært viktig. Madsen sier til Dagbladet at de oppfordrer personer å lese gjennom legemiddelinstruksjonen før de starter med kosttilskudd.

- Visse kosttilskudd er kjent for å gi problemer. Johannesurt bør man for eksempel være forsiktig med. Vi oppfordrer folk til å lese legemiddelinstruksen, sier Madsen.

Gunn Elisabeth Feidje sier de har klare rutiner i Life, og at kunder som bruker legemidler på fast basis ikke skal kunne kjøpe kosttilskudd før de har rådført seg med lege.

- Det samme gjelder for gravide. Vi skal derfor henvise kunder som går fast på legemidler til lege, hvor de vil få en anbefaling i forhold til bruk av kosttilskudd. Våre medarbeidere skal ikke gjøre egne vurderinger i disse tilfellene, sier Feidje til Dagbladet.

Ikke overdrive faren
Steinar Madsen mener man ikke skal overdrive faren ved kosttilskudd, men at det er viktig å konsultere lege ved mer alvorlige sykdommer.

- De fleste kosttilskudd er ufarlige for brukere flest. Men ved sykdommer som for eksempel epilepsi, hjertesvikt, ujevn hjerterytme og ved bruk av blodfortynnende medisiner kan kosttilskudd skape problemer, sier Madsen til Dagbladet.

Madsen mener helsekostbutikker burde ha en sjekkliste for kunder som kommer innom.

- De fleste kosttilskudd er som sagt ufarlige og medfører ingen risiko, men for noen kan det skape alvorlige problemer.

Vær varsom Madsen sier den største faren ligger i å kjøpe kosttilskudd fra utlandet. En rekke kosttilskudd på internett er tilsatt medisiner og dermed ikke kosttilskudd, selv om de gir seg ut for å være nettopp det.

- Vi advarer mot å kjøpe kosttilskudd på internett. Spesielt hvis du bruker medisiner. En del av det som tilbys er tilsatt midler som er ulovlig å bruke i kosttilskudd i Norge, sier Madsen til Dagbladet.

Cathrine af Sandeberg sier Sunkost nå skal gå gjennom rutinene i butikkjeden, og møte andre helsekostbutikker.

- Vi har nå iverksatt ytterligere tiltak for å forsikre oss om at våre rutiner praktiseres likt i alle våre 120 butikker i Norge. Sunkost har også tatt initiativ til et møte neste uke med ledelsen i Bransjerådet for Naturmidler, Life og H-Naturkost. Her vil vi diskutere felles tiltak for å synliggjøre de gode effektene av helsekost og naturmidler.

Se reportasjen på «TV 2 hjelper deg» i kveld klokka 20.30.

MITT ANSVAR: Daglig leder i Life, Gunn Elisabeth Feidje, sier at rutinene deres ikke har vært gode nok. Foto: TV 2 hjelper deg.
MITT ANSVAR: Daglig leder i Life, Gunn Elisabeth Feidje, sier at rutinene deres ikke har vært gode nok. Foto: TV 2 hjelper deg. Vis mer