TV 2-innslag vekker reaksjoner

Kanalens nyhetsledelse skal nå vurdere om innslaget om halshoggingen av Nick Berg (26) var for drøy kost.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De fleste medier har omtalt og vist bilder fra videoopptaket der amerikanske Nicholas Berg (26) angivelig blir halshogd, som ble lagt ut på ei islamistisk nettside i går kveld.

TV 2-nyhetene klokka 21 i går viste imidlertid en lengre sekvens av opptaket. Seerne får ikke se selve henrettelsen, men uklare bilder var redigert sammen med rop og skrik, som etterlot mange seere med et inntrykk av å ha skimtet og hørt selve halshoggingen.

Sterke bilder

TV 2-innslaget startet med et videoopptak som viser nærbilder av Berg idet han identifiserer seg selv:

    Jeg heter Nick Berg.
    Min fars navn er Michael.
    Min mors navn er Suzanne.
    Jeg har en bror og en søster, David og Sarah.
    Jeg bor hos min søster i New York, men kommer fra Philadelphia.

Deretter får tv-seerne se et videoopptak av Berg der han er bundet på hender og føtter. Han er kledd i en oransje kjeledress, og er plassert sittende foran fem maskerte og bevæpnede islamister. Den midterste leser på arabisk fra et manuskript. Kort tid seinere trekker denne mannen fram en stor kniv, og bøyer seg over Berg. 26-åringen blir med stor kraft dyttet slik at han blir liggende på siden.

På dette tidspunktet blir bildene svært uklare. Det er ikke lenger mulig å se hva som egentlig skjer, men det er tydelig at det er dramatiske scener som utspiller seg.

Tv-innslaget avsluttes med opphissede rop, og til slutt et hjerteskjærende skrik fra det som antas å være Nicholas Berg.

Klaget inn til PFU

TV2 har fått mange henvendelser fra seere etter at de sendte det sterke innslaget, som ikke var foranlediget av noen form for advarsel om innholdet.

I dag ble nyhetsinnslaget klaget inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) av en TV2-seer.

- Jeg har fått ganske mange henvendelser fra seere som mener det var for sterke scener, sier nyhetsredaktør Kjell Øvre Helland i TV 2.

Kanalens nyhetsledelse skal i ettermiddag gå gjennom det omdiskuterte innslaget, for å se om det burde vært utformet annerledes.

- Vi ser på dette som en stor, internasjonal sak, og vi synes det er helt riktig å sende det. Vi viste ikke selve halshoggingen, men vi skal vurdere om vi redigerte det riktig, sier Øvre Helland til Dagbladet.no.

Helland understreker at kanalen hadde videoopptaket av hele henrettelsen, men at de valgte å redigere halshoggingssekvensen slik at seerne ikke ser hva som skjer.

- Det kan også være at vi burde advart om innslagets innhold på forhånd. Det er noe av det vi må se nærmere på i ettermiddag. Vi har jo ikke interesse av å sende en historie som opprører folk.

Stoppet i tide?

På diskusjonsforumet Normedia, der journalister diskuterer med hverandre, har en av debattantene reagert sterkt på innslaget.

- Det er ikke det at jeg anser meg selv som en tynnhuda fyr, men dette trenger jeg absolutt ikke se og høre. Hva var motivasjonen for å sende videosnutten? Å få seerne til å forstå at det å bli likvidert er en alvorlig greie? skriver NRK-journalist Christian Kråkenes.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund har ikke sett nyhetsinnslaget selv, og vil derfor ikke uttale seg konkret på egne vegne om bilde- og lydbruken.

- En kollega av meg så innslaget, og hans oppfatning var at de stoppet i tide. Men jeg har altså ikke sett det selv, sier Kokkvold til Dagbladet.no.

Kokkvold har imidlertid sett BBCs dekning av saken, og viser til at den britiske kanalen var svært nøye med å stanse innslaget før drapet skjedde.

Også NRK Dagsrevyen sendte deler av videoopptaket i gårsdagens nyhetssendinger. Statskanalen valgte imidlertid å stanse hele innslaget før 26-åringen ble lagt i bakken og drept.

- Det er fælt nok som det er, sier nyhetsredaktør Anette Groth til Dagbladet.no.

Aktuelt-redaksjonen i TV Norge valgte på sin side å ikke vise de omstridte tv-bildene.

- I går og i dag har vi fått henvendelser fra seere som takker oss for at vi ikke viste opptakene, sier redaksjonssjef Glenn Due-Sørensen.

DREPT: Nyhetsinnslaget på TV2 startet med at personen på videoen presenterte seg som Nick Berg (26) fra Philadelphia.
DRAPSVIDEO: Videoopptaket som ble lagt ut på ei islamistisk nettside, viser angivelig henrettelsen av den 26 år gamle amerikaneren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer