TV 2 irriterer politikerne

TV 2s programutvalg irriterer politikerne. Før kanalen oppfyller konsesjonsvilkårene bedre, bør den ikke få løfter om fornyet konsesjon, mener politikerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- TV 2 kan ikke automatisk regne med fornyet konsesjon. Kanalen tøyer hele tiden grensene i forhold til vilkårene. Den må vise bedring i programutvalget før konsesjonen fornyes, sier generalsekretær i Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, til NTB.

Han mener TV 2 som bedrift vet at reglene må følges.

- Det er en lukrativ bransje. Det er ingen grunn til at staten skal være en «snill onkel» overfor TV 2, sier Lundteigen.

«Drastisk grep»

Kulturpolitisk talsmann i Kristelig Folkeparti, Ola T. Lånke er av samme oppfatning.

- Det vil være et drastisk grep å frata TV 2 konsesjonen. De har ennå tid til å rette opp programtilbudet i forhold til kritikken som er kommet. Kanalen er gradvis blitt mer kommersialisert. Ting taler for at vi bør la tiden gå før konsesjonen fornyes, sier Lånke.

Stortingets familie-, kultur- og administrasjonskomité skal i oktober besøke TV 2 hovedsete i Bergen. Lånke mener besøket vil være en naturlig anledning til å ta opp ankepunktene mot TV 2 sendeprofil direkte med ledelsen.

- Det kan også være behov for en mediepolitisk redegjørelse i Stortinget til høsten der både TV 2s og NRKs virksomhet drøftes, sier Lånke.

Refses

Stortingspresident Kristi Kolle Grøndahl (Ap) får dermed støtte for kritikken hun retter mot TV 2. Tirsdag stilte hun spørsmål om TV 2 bør få fornyet konsesjon og gikk langt i retning av å svare nei.

Kolle Grøndahl mener TV 2 har en for kommersiell programprofil med for få religiøse programmer og programmer for den samiske delen av befolkningen. Hun mener også TV 2 burde ta kritikken fra Allmennkringkastingsnemda på alvor. To år på rad har nemda kritisert TV 2 program for ikke å ha fulgt opp konsesjonsvilkårene i stor nok grad, uten at kanalen har endret programsammensetning.

- Når konsesjonen skal drøftes igjen må man legge vekt på hva Allmennkringkastingsnemda har sagt. Da synes jeg dette ser alvorlig ut for TV 2, sier Kolle Grøndahl.

Gode nok

Ledelsen i TV 2 avviser kritikken. Sjefsredaktør Arne Jensen i TV 2 mener kanalen på alle måter oppfyller den konsesjonen som er gitt. For eksempel mener han at TV 2 gjennom sine morgensendinger bidrar til å tilfredsstille kravene om kulturinnslag.

- Vi gjør alt det vi kan for å tilfredsstille de vilkårene konsesjonen stiller, sier han.

TV 2 ønsker på sin side å få løfter om ny sendekonsesjon allerede i høst eller til våren. Fjernsynsledelsen begrunner ønsket med behovet for investeringer på 150-200 millioner kroner, dersom TV 2 får konsesjon for nye ti år med enerett til riksdekkende reklame når den eksisterende konsesjonen løper ut i år 2002.

(NTB)