Fengslet i utlandet:

TV 2-journalist Kadafi Zaman arrestert i Pakistan

Har blitt besøkt av familiemedlemmer i fengselet.

PÅGREPET: TV 2-reporter Kadafi Zaman er pågrepet i Pakistan. Han ble pågrepet fredag mens han dekket demonstrasjoner nord i landet. Bildet skal være fra cella, der Zaman nå sitter fengslet. Foto: Privat
PÅGREPET: TV 2-reporter Kadafi Zaman er pågrepet i Pakistan. Han ble pågrepet fredag mens han dekket demonstrasjoner nord i landet. Bildet skal være fra cella, der Zaman nå sitter fengslet. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den profilerte TV 2-journalisten Kadafi Zaman er arrestert i Pakistan. Det bekrefter Karianne Solbrække, nyhetsredaktør i TV 2, overfor Dagbladet.

- Kadafi ble pågrepet av Pakistansk politi litt etter klokka 13.00 i går, rett før han skulle gå live på Nyhetskanalen, sier hun til Dagbladet.

Solbrække forteller at de ikke kjenner årsaken til at Zaman ble pågrepet.

- Vi vet at han ble plassert i en celle sammen med andre personer. Noen i familien hans har vært i fengselet og snakket med ham. Vi vet at han har det tilsynelatende greit etter forholdene, men vi kjenner ikke detaljene, sier hun og understreker:

- Vi gjør nå alt vi kan for å få ham ut av arresten, i samarbeid med UD og den norske ambassaden i Pakistan.

Foto: Privat
Foto: Privat Vis mer

Solbrække forteller at de ikke har snakket direkte med Zaman etter at han ble pågrepet.

- Kadafi er en av våre aller mest rutinerte reportere. Han har sikkerhetskurs, og vet hvordan han skal opptre i urolige områder. Vi har 100 prosent tillit til det, men vi kjenner ikke detaljene i hva som skjedde siden vi ikke har vært i kontakt med ham, sier hun.

Var på ferie

Zaman var opprinnelig på ferie i Pakistan, der han blant annet var gjest i et bryllup. Da det mye omtalte bestillingsdrapet i pakistan ble kjent tidligere denne uka, dekket han saken for TV 2 i landet.

I går dekket Zaman de massive demonstrasjonene og de politiske møtene i forkant av provins- og nasjonalvalget som avholdes 25. juli.

- Han ble pågrepet rett før han skulle gå live på nyhetskanalen, sier Solbrække.

En rekke medier melder om massepågripelser av politikere som støtter landets tidligere statsminister Nawaz Sharif og partiet Den muslimske liga i Pakistan.

«Sjokkert» av politiet

Zaman var selv til stede ved en av demonstrasjonene i går, ifølge Twitter-profilen hans. Der framgår det at han var i Kotla i Gujrat, som ligger rundt 20 mil nord for Lahore.

«Sjokkert av å se hvordan politiet oppfører seg under valget i Pakistan. De stopper og arresterer politikere fra Den muslimske ligaen N. Rettferdige og frie valg?» skrev Zaman på Twitter i går.

Den norske journalisten fulgte opp med en video av demonstranter som viser sin støtte til partiet, sammen med følgende tekst:

«Tusenvis av folk i det rurale området Kotla i Gujrat møtte opp for å støtte sine lokale politikere fra Den muslimske ligaen N. De tvang politiet til å trekke seg tilbake.»

Det framgår av avisa Daily Times at nesten 700 personer ble pågrepet i Gujrat, i forbindelse med demonstrasjonene.

Får hjelp av ambassaden

Dagbladet har sett video og bilder av Zaman som er pågrepet av lokalt politi. Zaman, som har vært veldig aktiv i sosiale medier de siste dagene, har ikke gitt lyd fra seg der siden i går. Zamans telefon er også avslått.

Det har foreløpig ikke lyktes Dagbladet å få klarhet i hva Zaman er siktet for.

Utenriksdepartementet bekrefter overfor Dagbladet at de er kjent med at en norsk journalist er fengslet i Pakistan.

- Ambassaden i Islamabad er i kontakt med ham og gir konsulær bistand, sier Kristin Enstad, pressetalsperson i UD, til Dagbladet.

- Vi er også i nær dialog med hans arbeidsgiver i Norge. Vi jobber for fullt med saken, fortsetter hun.

DEMONSTRASJONER: Tilhengere av pakistans tidligere statsminister Nawaz Sharif ble avbildet i går, i påvente av at Sharif skulle lande på flyplassen i Lahore. Foto: Arif Ali / AFP / NTB Scanpix
DEMONSTRASJONER: Tilhengere av pakistans tidligere statsminister Nawaz Sharif ble avbildet i går, i påvente av at Sharif skulle lande på flyplassen i Lahore. Foto: Arif Ali / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Politisk motivert

Tida før valget har vært preget av politisk uro, og en rekke angrep mot valgkamparrangementer.

Eks-statsminister Sharif, som 6. juli ble dømt til ti års fengsel in absentia for korrupsjon, ble fredag pågrepet på flyplassen i Lahore etter å ha kommet hjem fra London.

PÅGREPET: Pakistans tidligere statsminister Nawaz Sharif, som er dømt for korrupsjon, ble fredag pågrepet på flyplassen i Lahore etter å ha kommet hjem fra London.

Foto: Drazen Gorgic / Reuters / NTB Scanpix
PÅGREPET: Pakistans tidligere statsminister Nawaz Sharif, som er dømt for korrupsjon, ble fredag pågrepet på flyplassen i Lahore etter å ha kommet hjem fra London. Foto: Drazen Gorgic / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

NTB meldte fredag kveld at titalls tusen av Sharifs tilhengere forsøkte å ta seg til flyplassen for å ønske ham velkommen hjem, men myndighetene hadde satt ut nesten 20 000 politifolk og soldater for å hindre demonstrasjoner. Ifølge Sharifs parti ble minst 4000 partimedlemmer pågrepet av pakistansk politi fredag.

Før ankomst gjorde den tidligere statsministeren det klart at han visste at han ville bli fengslet. Sharif mener dommen er politisk motivert.

- Jeg ønsker å fortelle pakistanerne at jeg gjør dette for deres skyld. Slå dere sammen med meg for å endre kursen for dette landet, sa han i forkant av valget som skal holdes 25. juli.

ANGREP: Over 120 mennesker ble drept da en selvmordsbomber angrep et valgkamparrangement utenfor Quetta sørvest i Pakistan. IS hevder å stå bak. Foto: Banaras Khan / AFP / NTB Scanpix
ANGREP: Over 120 mennesker ble drept da en selvmordsbomber angrep et valgkamparrangement utenfor Quetta sørvest i Pakistan. IS hevder å stå bak. Foto: Banaras Khan / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Bombeangrep

Torsdag ble over 120 personer drept etter et bombeangrep mot et valgkamparrangement utenfor Quetta, 105 mil sørvest for Gujrat - der Zaman oppholdt seg i går, ifølge lokale myndigheter.

Bombeangrepet fredag var et av de dødeligste rettet mot et politisk arrangement i landet til nå. Foruten de 128 drepte ble rundt 150 skadd, blant dem flere kritisk, melder NTB.

Blodbadet fant sted i byen Mastung ikke langt fra Quetta, hovedstaden i provinsen Balutsjistan. Angrepet ble utført av en selvmordsbomber, og IS hevder i en melding å stå bak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer