Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

TV 2-Kadafi har fått innvilget søknad om kausjon - løslates om kort tid

TV 2s reporter, Kadafi Zaman, ble pågrepet og fengslet i Pakistan fredag, da han dekket en demonstrasjon. Ifølge Aftenposten vil han bli løslatt mot kausjon mandag.

PÅGREPET: TV 2s Kadafi Zaman ble pågrepet fredag. Foto: Privat
PÅGREPET: TV 2s Kadafi Zaman ble pågrepet fredag. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Aftenposten melder litt etter klokka 10 mandag formiddag at Kadafi Zaman blir løslatt.

- Løslates straks, skriver Zaman selv på Twitter.

TV 2-reporteren ble framstilt for retten mandag, og politiet ønsket ifølge Aftenposten å forlenge varetektsfengslingen med ytterligere åtte dager. Retten valgte på sin side å innvilge søknaden om å løslates mot kausjon. Han blir løslatt i løpet av formiddagen, ifølge advokat Imran Bamta.

Beløpet for kausjonen skal ifølge avisa være satt til 100.000 rupier, tilsvarende omkring 7500 kroner.

- Her er det fabrikkert en masse-anmeldelse mot 40 personer der det blir påstått at man har stjålet mobiltelefoner og angrepet politiet. Og så kommer man til retten der dommeren ser at dette bare er løgn og tull, og man blir da løslatt, sier Zaman til Aftenposten etter fengslingsmøtet i Pakistan.

TV 2-journalisten ble blant annet siktet for drapsforsøk og tyveri av mobiltelefoner fra politiet. Ifølge politianmeldelsen anklages nordmannen sammen med 38 andre navngitte personer for å ha angrepet politiet under en demonstrasjon i Gujrat, en by nordøst i Pakistan.

Var på ferie

Zaman var opprinnelig på ferie i Pakistan, der han blant annet var gjest i et bryllup. Da det mye omtalte bestillingsdrapet i pakistan ble kjent tidligere denne uka, dekket han saken for TV 2 i landet.

Fredag dekket Zaman de massive demonstrasjonene og de politiske møtene i forkant av provins- og nasjonalvalget som avholdes 25. juli.

- Han ble pågrepet rett før han skulle gå live på nyhetskanalen, sier Solbrække.

En rekke medier melder om massepågripelser av politikere som støtter landets tidligere statsminister Nawaz Sharif og partiet Den muslimske liga i Pakistan.

PÅGREPET: TV 2-reporteren Kadafi Zaman skulle dekke de voldsomme demonstrasjonene i Pakistan, da han ble pågrepet og fengslet. Video: AP / NTB Scanpix, Waqas Rauf / Dawam News Vis mer

«Sjokkert» av politiet

Zaman var selv til stede ved en av demonstrasjonene i går, ifølge Twitter-profilenhans. Der framgår det at han var i Kotla i Gujrat, som ligger rundt 20 mil nord for Lahore.

«Sjokkert av å se hvordan politiet oppfører seg under valget i Pakistan. De stopper og arresterer politikere fra Den muslimske ligaen N. Rettferdige og frie valg?» skrev Zaman på Twitter i går.

Den norske journalisten fulgte opp med en video av demonstranter som viser sin støtte til partiet, sammen med følgende tekst:

«Tusenvis av folk i det rurale området Kotla i Gujrat møtte opp for å støtte sine lokale politikere fra Den muslimske ligaen N. De tvang politiet til å trekke seg tilbake.»

Det framgår av avisa Daily Times at nesten 700 personer ble pågrepet i Gujrat, i forbindelse med demonstrasjonene.

- Politisk motivert

Tida før valget har vært preget av politisk uro, og en rekke angrep mot valgkamparrangementer.

Eks-statsminister Sharif, som 6. juli ble dømt til ti års fengsel in absentia for korrupsjon, ble fredag pågrepet på flyplassen i Lahore etter å ha kommet hjem fra London.

NTB meldte fredag kveld at titalls tusen av Sharifs tilhengere forsøkte å ta seg til flyplassen for å ønske ham velkommen hjem, men myndighetene hadde satt ut nesten 20 000 politifolk og soldater for å hindre demonstrasjoner. Ifølge Sharifs parti ble minst 4000 partimedlemmer pågrepet av pakistansk politi fredag.

Før ankomst gjorde den tidligere statsministeren det klart at han visste at han ville bli fengslet. Sharif mener dommen er politisk motivert.

- Jeg ønsker å fortelle pakistanerne at jeg gjør dette for deres skyld. Slå dere sammen med meg for å endre kursen for dette landet, sa han i forkant av valget som skal holdes 25. juli.