Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

TV 2-Kadafi ute av fengsel i Pakistan: - Det var helt jævlig

Kadafi Zaman snakker ut etter å ha tilbrakt helga i fengsel.

PÅGREPET: TV 2-reporteren Kadafi Zaman skulle dekke de voldsomme demonstrasjonene i Pakistan, da han ble pågrepet og fengslet. Video: AP / NTB Scanpix, Waqas Rauf / Dawam News Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TV 2-reporter Kadafi Zaman (45) ble fredag arrestert i Pakistan, anklaget for drapsforsøk og tyveri av mobiltelefoner fra politiet. Ifølge politianmeldelsen anklages nordmannen sammen med 38 andre navngitte personer for å ha angrepet politiet under en demonstrasjon i Gujrat, en by nordøst i Pakistan.

Zaman ble i retten i dag løslatt mot kausjon, og Dagbladet snakker med ham like etter løslatelsen mandag formiddag. Han er da på vei til en lege for å dokumentere skadene han fikk under pågripelsen.

- Retten har i tillegg til kausjon beordret at jeg må dokumentere skadene jeg fikk., forteller han.

- Slått med stokker

LØSLATT: Kadafi Zaman la mandag formiddag ut dette bildet på Twitter.
LØSLATT: Kadafi Zaman la mandag formiddag ut dette bildet på Twitter. Vis mer

Ifølge den erfarne TV 2-reporteren ble først bilen han satt i angrepet av politiet. I bilen satt det også en norsk-pakistansk kandidat til det kommende valget i Pakistan, 25. juli.

- Jeg begynte først å skrive noen Twitter-meldinger om at det var i ferd med å eskalere i demonstrasjonen. Deretter avtalte jeg med TV 2 nyhetskanalen at jeg skulle gå direkte fra demonstrasjonen klokka 13.00. Rett før det, ble det fullstendig kaos, sier Zaman.

- Politiet slo meg med stokker i ribbeina, og jeg har veldig vondt der nå. Da jeg kom ut av bilen, ble jeg slått videre med stokker i både armene og på ryggen. Jeg ropte «presse, presse, presse». Det hjalp ikke, forteller han.

- Ekstremt brutalt

Ifølge Zaman insisterte politifolka å få mobilen hans.

- Det vil ikke at ting skal dokumenteres, men jeg nektet å gi opp telefonen. De fortsatte å slå. Det var ekstremt brutalt. Jeg var blodig, og klærne mine var opprevet, forteller han.

Han omtaler fellesanmeldelsen fra pakistansk politi som fabrikkert.

- I anmeldelsen står det at jeg klokka 16.15 på fredag forsøkt å stjele mobiltelefonen til politifolk og angrep dem. I den samme anmeldelsen står det at jeg har gjort det samme klokka 16.15 den samme dagen mot de samme politifolka, bare 40 kilometer unna det andre stedet. De prøver å mikse og trikse, sier han.

Han tror ikke politiet kommer noen vei med anklagene.

- Selv om pakistansk politi er brutalt, fungerer rettsapparatet. Jeg har tro på at dette snart går over. UD og ambassaden i Norge har engasjert seg veldig. Det har også veldig mange andre hjemme, og jeg vil gjerne takke for all støtte, sier han.

- Helt jævlig

Helga tilbrakte han i et fengsel i byen Gujrat. Zaman satt fengslet fra fredag ettermiddag til mandag morgen.

- Jeg ble plassert på ti kvadratmeter med 20 andre personer. Dette var pakistanske politikere på nivå med norske stortingsrepresentanter. De hadde også blitt slått og arrestert. Det var ikke vann, mat klær og medisiner. Det var en ekstrem brutalitet. Fengselet var helt jævlig sier han.

Den erfarne reporteren dekket blant annet Den arabiske våren i Egypt og kuppforsøket i Tyrkia i 2016. Ingenting er i nærheten av det han opplevde i Pakistan.

- Vi har vært borti konfrontasjoner før, blant annet i Egypt, Tyrkia og andre steder. Men det er noe annet enn å bli banka opp med stokker og plassert i en celle uten vann, mat og klær. De gir faen i om du er presse eller ikke. Det var en øyeåpner for meg og egentlig veldig sjokkerende. Jeg håper virkelig at det er internasjonale observatører her, som kan se hvordan valget går for seg.

Politiet slår ned

Etter hva Zaman kjenner til, var det ikke annen internasjonal presse til stede på demonstrasjonen der han ble pågrepet.

- Det var litt lokalpresse, men de har nesten sluttet å rapportere fra demonstrasjoner. De tør ikke på grunn av restriksjonene, sier han.

Demonstrasjonen Zaman dekket var til støtte for landets tidligere statsminister Nawaz Sharif og partiet Den muslimske liga i Pakistan. Sharif, som 6. juli ble dømt til ti års fengsel in absentia for korrupsjon, ble fredag pågrepet på flyplassen i Lahore etter å ha kommet hjem fra London. Like etterpå begynte demonstrasjonene og massepågripelsene rundt omkring i landet.

- Jeg dekket også valget her i 2013. Pakistan har en turbulent historie når det gjelder valg, og med jevne mellomrom har militæret kuppet makta. Dette kan bli første gang det blir en folkevalgt regjering etterfulgt av en annen, forklarer Zaman.

Samtidig er det blitt innført strenge restriksjoner mot massedemonstrasjoner, samlinger og opptog.

- Samtidig lider lokalpressen under dette. De får for eksempel ikke rapportere direkte. Det er meget kritisk, sier Zaman.

Var på ferie

Zaman, som er født i Norge og har foreldre fra Pakistan, var opprinnelig på ferie i landet, der han blant annet var gjest i et bryllup. Da det mye omtalte bestillingsdrapet i Pakistan ble kjent tidligere på torsdag, dekket han saken for TV 2 i landet.

- Jeg hadde en liten plan om en jobbeferie, og det ble naturligvis jobb med bestillingsdrapet.

- Dagen etter skulle Sharif lande, og jeg skjønte at det kunne bli dramatikk. Jeg har dekket forskjellige politiske partier, blant annet med fokus på norsk-pakistanske kandidater. Jeg visste at det var fysiske hindringer for demonstrasjoner, og spesielt mot partiet til Sharif, som er landets største.

Zaman har en rekke familiemedlemmer i Pakistan og flere av dem er politiske aktive.

- Jeg har fettere i nesten alle partier, og en far som har vært aktiv i politikk i over 30 år. Sånn sett har jeg nesten tilknytning til alle partier.

Han omtaler de politiske skillelinjene som meget harde i forkant av valget.

- Partiene svartmaler hverandre. Politiet slår ned på alt hardt og brutalt, sier han.

Selv om Zaman både har fått seg en støkk og er mørbanka, har han tenkt å bli i landet.

- Jeg skal prøve å bli her til etter valget og følge videre med på hvordan de forskjellige partiene blir dekket. Det er folk fra Norge i flere partier, og det er alltid interessante norske vrier. Nå skal jeg imidlertid ta noen dager fri, sier han.