Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

TV 2-kjæresten advarte Bhatti

Nå må hun forklare hvorfor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TV 2-journalisten må forklare seg for Oslo tingrett om advarslene hun skal ha kommet med til Bhatti, i perioden før han ble arrestert i september 2006. Den tidligere profilerte reporteren er den personen som går igjen flest ganger i det omfattende avlyttingsmaterialet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har mot Bhatti.

Selv om de aller fleste av disse samtalene og SMS-ene er av en svært privat karakter, og derfor ikke vil bli ført som bevis i retten, kommer TV 2-journalisten til å måtte forklare seg om to eller tre samtaler, og mellom ti og 15 SMS-er.

I disse samtalene og meldingene snakker Bhatti om sine tanker og planer. Journalisten svarer flere steder med å gi uttrykk for stor bekymring.

«Nå er du på gale veier», er en av meldingene PST har fanget opp gjennom sin avlytting.

Skudd mot synagogen

Etter det Dagbladet kjenner til, tolker politiet meldingene slik at Bhatti planlegger å gjøre noe kvinnen advarer ham mot. Fra avlyttingsmaterialet går det imidlertid ikke klart fram hva TV 2-reporteren prøver å stoppe. Når hun etter planen møter i retten 17. april, er det nettopp dette som blir det sentrale spørsmålet.

Dagen før det ble skutt mot synagogen i Oslo, sendte Bhatti en SMS til TV 2-reporteren.

«Prøver bare å forberede både deg og meg til universets største avstand», skrev han.

I RETTEN: Arfan Bhatti. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
I RETTEN: Arfan Bhatti. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer

Da skal hun ha svart: «Dette liker jeg virkelig ikke».

TV 2-journalisten har ikke ønsket å kommentere terrorsaken overfor Dagbladet. I går kveld ønsket ikke hennes advokat Berit Reiss-Andersen å si noe om hva som var meningen bak SMS-ene og telefonsamtalene.

- Jeg ønsker ikke å forskuttere hva min klient kommer til å si i retten, sier advokaten.

Ville krige mot Israel

I retten i går fortalte Bhatti om hvordan han i en periode planla å reise til Vestbredden for å kjempe palestinernes sak, men at han slo fra seg denne ideen.

- Jeg hadde flere samtaler og møter med personer jeg så opp til, og som jeg visst ville mitt beste. Og de rådet meg til å ikke reise til Midtøsten, og heller ta vare på de forpliktelsene jeg hadde her. Hele reisen kunne ende i død, og det kunne ikke tjent noe formål verken for det palestinske folk eller min familie.

Bhatti nektet først å si hvem han hadde diskutert dette med, bortsett fra bestekameraten sin.

- Jeg sier ikke hvem jeg snakker med, det ligger ikke i min natur, sa han til statsadvokat Kristian Nicolaisen.

image: TV 2-kjæresten advarte Bhatti

På direkte spørsmål om TV 2-reporteren var en av disse, svarte likevel Bhatti:

- Jeg hadde noen samtaler med henne, ja.

PST har hatt tilgang til telefonavlytting av Bhatti og romavlytting av bilen hans, og har dessuten benyttet utstrakt spaning. Men avlyttingsmaterialet mellom Bhatti og TV 2-reporteren kan, etter det Dagbladet får opplyst, tolkes som om de to også har diskutert Bhattis planer i perioder der de ikke har vært avlyttet.Bhattis forsvarer, John Christian Elden mener TV 2-reporterens vitnemål styrker hans klients sak.

- Det vil nok primært ha betydning i forhold til at Bhatti bare hadde mange løse tanker, men aldri ville gjennomføre noe, sier han.

Terrorplaner

TV 2-reporteren har vært inne til flere politiavhør. Etter det Dagbladet kjenner til, har disse i hovedsak dreid seg om forholdet mellom henne og Bhatti. Hun skal ikke ha forklart seg i detalj om meningsinnholdet i de aktuelle SMS-ene og samtalene. Også Bhatti har vært tilbakeholden med å snakke om dette, og skal ha forsøkt å holde henne utenfor saken så mye som mulig.

For påtalemyndigheten er det viktig å få belyst i hvilken grad Bhatti hadde konkrete planer.

- Det er ikke uvanlig å ha et sterkt engasjement rundt konflikten i Midtøsten. Men når du legger planer og går videre med dem, kommer du fort opp i en annen situasjon, sier statsadvokat Kristian Nicolaisen.

Nicolaisen ønsket i går ikke å kommentere vitnemålet til TV 2-reporteren, men bekrefter at spørsmålene rundt Bhattis Midtøsten-engasjement handler om å underbygge terrorforsettet.

- Dette vil vi komme tilbake til seinere, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!