TV 2 leverer TV-opptak til politiet

TV 2 leverte onsdag et opptak av TV-programmet om advokatfullmektig Terje Tune til politiet, men vil ikke gi fra seg råmaterialet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet får også lydfilen fra TV 2s besøk med skjult kamera hos Tune, og utskriften fra samtalene. Både lyd og utskrift er lagt ut på kanalens nettsider, og avslører hvordan Terje Tune bidro til å fabrikkere en bakgrunnshistorie for den russiske asylsøkeren Alexander Voda. Tune er anmeldt for medvirkning til falsk forklaring.

TV 2 har ikke villet svare på om kanalen har filmet flere asyladvokater med skjult kamera. Advokat Trygve Tveter har anmeldt TV-kanalen fordi han selv hadde besøk av den samme asylsøkeren som var hos Tune.

- Vi har ikke fått bekreftet at TV 2 har brukt skjult kamera ved flere tilfeller, sier politiadvokat Dag Paulsen til NTB.

Studerer video

Terje Tune selv er ennå ikke innkalt til avhør hos politiet, men han er ifølge sin advokat John Christian Elden villig til å forklare seg. En TV 2-journalist er avhørt, og politiet vil også avhøre tolken og den russiske asylsøkeren.

- Vi skal studere det materialet vi får fra TV 2, og så vurdere om vi eventuelt skal be om å få utlevert hele materialet, sier Dag Paulsen.

Ifølge pressens egne retningslinjer i Vær Varsom-plakaten skal journalister som hovedregel ikke utlevere upublisert materiale til politiet. Det komplette lydopptaket ble lagt ut på TV 2s nettsider noen dager etter at det redigerte TV-programmet ble sendt.

- TV 2 utleverer ikke upublisert materiale, og gir derfor ikke fra seg bildeopptakene, sier TV 2s advokat Theo Jordahl til NTB.

Ikke behov

- Hvis dere likevel har lagt ut lyden, hvorfor kan dere ikke gi politiet bildene?

- Det er forskjell på å vise bildene og høre lyden. Det ene er publisert og det andre er ikke upublisert, og vi følger hovedregelen i Vær Varsom-plakaten. Men om vi i dette tilfellet skal anse det som uproblematisk å overlevere bildetapen, har jeg ikke vurdert ferdig, sier Jordahl.

Han mener det ikke er sikkert at politiet vil ha behov for bildene, når lydfilen dokumenterer det som skjer.

Jordahl vil ikke uttale seg om TV 2 har filmet flere advokater med skjult kamera, slik Trygve Tveter har anmeldt kanalen for.

- Vi uttaler oss ikke om våre arbeidsmetoder. Vi publiserte ett innslag med en konkret advokat, og jeg kan ikke se at det svekker vår troverdighet at vi ikke orienterer om hva som har vært gjort utover dette, sier han.

(NTB)