TV 2 lurt av utdrikningslag

Dekket tulle-demonstrasjon på 21-nyhetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): For å gjøre utdrikningslaget til sin kamerat ekstra unikt, sendte Anders Imenes og hans kamerater på fredag ut en pressemelding til en rekke nyhetsmedier. I den informerte de om en demonstrasjon som skulle finne sted foran Stortinget på lørdag.

Bevegelsen «La menn være menn» skulle demonstrere om marginaliserte menn i dagens samfunn.

TV 2 intervjuet kameratene og dekket demonstrasjonen i sin nyhetssending klokka 21 lørdag kveld. En demonstrasjon som kun var et påfunn i sammenheng med et utdrikningslag. Senere på kvelden ble innslaget slettet fra nettet. Nyhetssjef i TV 2, Jan Ove Årsæther, sier til Dagbladet at de ble lurt.

- Vi har ikke fått noen reaksjoner fra seere, men vi er kjent med at vi er blitt lurt. I dette tilfellet har ikke kildekritikken vært god nok. Denne saken skulle aldri vært sendt og vi må ta en runde på vår egne kritiske sans. Slikt skal ikke skje, sier Årsæther.

Inspirert av gammel spøk - Vi har en god venn som snart skal gifte seg, og da tenkte vi å gjøre noe stort ut av det. Så vi tenkte å holde en demonstrasjon i sammenheng med utdrikningslaget, som dreiet seg om å ta tilbake mannsrollen fra feministene, sier Anders Imenes til Dagbladet.

Imenes forteller at de kom på denne ideen etter å ha kommet over demonstrasjonen «Homser mot EF» som lurte NRK på starten av 90-tallet.

- Vi var jo på TV 2s nyhetssending, og klart det var morsomt å få oppmerksomhet rundt demonstrasjonen vår, sier Imenes.

Han forteller at de først møtte journalistene på en kafé der de snakket om bakgrunnen for demonstrasjonen før de gikk ned til Eidsvolls plass foran Stortinget.

Fjernet innslaget Lørdag kveld var det ikke mulig å se nyhetsinnslaget på TV 2s hjemmesider eller på TV2 Sumo. Der blir TV-sendingen kappet etter innslaget foran.

- Vi fjernet saken i Sumo fordi vi ikke ønsker å bidra til at denne gruppa får den oppmerksomheten de sårt ønsker, sier Årsæther til Dagbladet.

Det er fortsatt mulig å se innslaget på Facebook-gruppa til «La menn være menn».

Ikke første gang Dette er ikke første gang noen lurer et nyhetsmedium. NRK Dagsrevyen lagde i 1992 en sak om «Homser mot EF» sin demonstrasjon utenfor Stortinget, da EU-kampen var på sitt mest intense. Først etter at innslaget var blitt sendt, oppdaget de at demonstrasjonen var en del av et utdrikningslag.

Det samme skjedde i går.

- Vi ble fortalt i etterkant at det var en del av et utdrikingslag, sier Årsæther.

- Hvis noen ønsker å lure media ved å si at de har en mening, så er det fullt mulig. Å sjekke om noen har en mening eller ikke er vanskelig å etterprøve. Vi vet jo at NRK, VG og Dagbladet har blitt lurt tidligere.
  Ville ta tilbake mannsrollen I pressemeldinga som ble sendt ut stod det skrevet at bevegelsen «La menn være menn» ønsket å ta mannsrollen tilbake fra feministene.

«Stadig flere tradisjonelle «mannemenn» i tradisjonelle yrker blir ufrivillig barnløse, mens «kaffelatte-mennene» på åpent bakeri får to kull. Nettopp fordi disse mennene behersker det metroseksuelle domenet.

I alt for lang tid har vi skammet oss over å være menn. Vi ser resultatene på sædkvaliteten, selvmordsstatistikken og utdannelsesnivået. »

Til slutt i meldinga oppfordret de kvinner og menn til å møte opp til demonstrasjonen:

«Vi ønsker alle menn og kvinner som er opptatt av mannskrisen i samfunnet til å møte opp på Eidsvolls plass for å gi en stemme til oss som bare kommer til ordet i kommentarfeltene på nettavisene.»

Jan Ove Årsæther sier det er tydelig at det ble lagt ned mye tid å å forberede dette stuntet.

- Det er tydelig at dette var en gruppe personer som hadde brukt mye energi på å stelle i stand denne demonstrasjonen, sier han til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer