Valg 2019:

TV 2-måling: Arbeiderpartiet med historisk tilbakegang

Går tilbake ti prosentpoeng fra valget i 2015.

PRESSET: Ap-leder Jonas Gahr Støre ligger ann til et skuffende valg dersom målingene står seg.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
PRESSET: Ap-leder Jonas Gahr Støre ligger ann til et skuffende valg dersom målingene står seg. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

I en fersk måling utført av Kantar TNS for TV 2 går Arbeiderpartiet tilbake fra 33,0 prosent i valget 2015 til bare 23,0 prosent en snau måned før årets kommunevalg.

Dersom dette står seg til valgdagen vil dette være det største fallet fra et kommunevalg til et annet for et norsk parti noensinne.

– Det er en altfor dårlig måling, og vi har en ambisjon om å ligge høyere på valgdagen. Nå er vårt fokus å få fram de lokale sakene og å få fram våre ordførere og ordførerkandidater, sier partisekretær Kjersti Stenseng til kanalen.

Frp i motvind

Også i andre deler av landskapet lugger det på målingene. Frp ligger med en oppslutning på 6,3 prosent an til sitt dårligste valg på over 35 år.

– Jeg er på ingen måte fornøyd, og derfor er jeg glad for at det er en god stund igjen til valget. For det er valgresultatet som teller, sier hun TV 2.

Dette kommer bare en måned etter at en annen måling viste at Frp ville gjort sitt dårligste stortingsvalg på 24 år dersom det var det som var på valg i år.

MDG i vinden

Målings store vinner er Miljøpartiet De Grønne som får fram til 7,0 prosents oppslutning. Det er partiets bestenotering på en slik måling.

Senterpartiet gjør det også skarpt med en oppslutning på 16 prosent og befester posisjonen sin som Norges tredje største parti.

Av de øvrige ender Høyre på 20,6 prosent, noe som er en tilbakegang fra 2015-valget på 2,6 prosentpoeng. Regjeringskollegaer Venstre og Kristelig Folkeparti går begge noe tilbake til henholdsvis 2,9 og 3, 4 prosent.

Lengst til venstre ender Rødt på 5,1 prosent og SV på 7,3.

Det mye omtalt bompengepartiet, Folkeaksjonen nei til mer bompenger (Fnb), går sammen med de øvrige bompengelistene tilbake til en samlet oppslutning på 3,5 prosent.