TV 2 og NRK sendte falsk arrestasjonsvideo av Mursi

- Vi ønsker ikke å mislede noen til å tro at vi sitter med bilder ingen andre i verden har.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne uka har verdens øyne vært rettet mot Egypt og de massive demonstrasjonene mot president Muhamed Mursi.

Etter at den egyptiske hærens ultimatum løp ut onsdag ettermiddag, ble løsningen på opprøret at Muhamed Mursi ble avsatt som Egypts president, og satt i husarrest.

I etterkant av dette har en amatørvideo, som angivelig viser arrestasjonen av Mursi og sønnen hans, begynt å florere rundt om på nettet etter at den ble publisert i går.

Se den falske videoen øverst i saken.

- Ikke godt nok Torsdag formiddag valgte TV 2 Nyhetskanalen å vise videoen i sin sending. NRK publiserte videoen på nettsiden sin.

Men det viser seg at klippet neppe viser gårsdagens arrestasjon av eks-presidenten.

Andre identiske videoklipp er nemlig publisert på Youtube allerede 20. og 21. mai, altså lenge før Mursi faktisk ble arrestert. 

Etter å ha blitt gjort oppmerksom på feilen av Dagbladet, la TV 2 Nyhetskanalen seg flat og sendte en beklagelse på lufta i løpet av kort tid.

- Vi slåss om de beste nyhetene hele tiden, og som i dette tilfellet, tar vi alltid forbehold og er raske til å dementere det om det er feil, som vi har gjort nå. Vi vil gjerne være så feilfrie og korrekte i vår informasjon til det norske folk som mulig, sier vaktsjef i TV 2 Nyhetskanalen, Knut Olav Aarsnes til Dagbladet.

Uskarpe bilder Han forteller at den falske videoen bare var med i en såkalt «headlines-runde» i sendingen, at de tok forbehold ved å si at den «angivelig» viste arrestasjonen av Mursi, og at den ikke ble vist lenge.

- Dette er ingen stor skade som har skjedd, men likevel kan det forekomme.

Det er fortsatt usikkert nøyaktig hva det er det falske videoklippet viser. Bildene er uskarpe og det er derfor vanskelig å slå fast hvem og hva som forekommer i videoen.

Likevel tyder det på at både Mursi og sønnen er med i videoen.

I kommentarfeltet under videoen har flere påpekt at videoen er gammel.

- Vi har problemer med å se at det er Mursi som blir arrestert, nettopp derfor tok vi også forbehold og rapporterte at den «angivelig skulle vise da arrestasjonen skjedde», sier Aarsnes.

- Sjelden feil Han forteller at TV 2 Nyhetskanalen alltid tar forbehold når de publiserer denne typen bilder.

- Vi vil alltid gå en runde både én og to og tre ganger, og tar alltid forbehold når vi publiserer sånne bilder, siden vi aller helst vil være helt sikre før vi sender. Men av og til er vi usikre, for informasjonsflyten kan være hektisk, og det florerer mange falske amatørbilder rundt om.

FØR: NRK publiserte dette klippet klokka 10.16. i dag. Faksimile: Skjermdump
FØR: NRK publiserte dette klippet klokka 10.16. i dag. Faksimile: Skjermdump Vis mer

- Vi har gode rutiner på dette, men av og til glipper vi i svingene og da gjelder det å være raskt ute med å korrigere, sier han.

Aarsnes påpeker at slike feil sjeldent gjøres i Nyhetskanalen.

- Vi ønsker ikke å mislede noen til å tro at vi sitter med bilder ingen andre i verden har.

Også NRK gjorde glippen med å vise videoen, men har nå valgt å dementere den på sine nettsider.

Under videoklippet skriver de at det viser seg at videoen er falsk. De linker også til en egen sak med tittelen «Lurte verden med falsk Morsi-video». 

- Var for kjappe Ifølge NRKs nyhetsdirektør Stein Bjøntegård burde de understreket at de ikke kunne verifisere at videoen var ekte da den ble publisert.

- Det var en video som var mye omtalt på Twitter av kilder vi i utgangspunktet oppfatter som seriøse. Det var vist cirka 500 000 ganger på Twitter. Derfor valgte vi å publisere den, sier han.

- Det tok ikke lang tid før vi oppdaget at den var falsk. Vi laget en sak omkring det og tydeliggjorde at vi selv hadde gjort denne feilen.

Bjøntegård forteller at det alltid er problematisk i situasjoner der Twitter er en del av nyhetstilfanget og det er vanskelig å verifisere opplysningene.

- Det er en balanse mellom hvor rask man er og hvor mye manklarer å verifisere. Jeg mener vi må være tydeligere på hva vi er sikre på og hva vi ikke kan vite helt sikkert er riktig. Der har vi nok vært litt for kjappe, sier han. 

ETTER: NRK valgte å legge en dementi under saken. Faksimile: Skjermdump
ETTER: NRK valgte å legge en dementi under saken. Faksimile: Skjermdump Vis mer