- TV 2-opptak skal vise testamentløgn

Kampen om 100-millioners arv i gang i Borgarting lagmannsrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Urdahl-slektningenes advokat Fred A. Gade fyrte løs både mot enearving Mona Høiness og testamentvitnenes troverdighet da Borgarting lagmannsrett innledet ankesaken i formiddag om arven etter det barnløse ekteparet Per Urdahl og Synnøve Alver Urdahl.

- Det nye i denne rettsrunden er at det kommer nye opplysninger om testamentenets tilblivelse 20. februar 2007. Dette temaet ble lite belyst i forrige rettsrunde.

- Og det er nye opplysninger om Synnøve Alver Urdahls helsetilstand før og under testamentinngåelsen, som viser at hun ikke var testamentfør, framholdt Gade i starten av sin prosedyre.

 ANKLAGET FOR TESTAMENTJUKS:   Mona Høiness sammen med sine advokater Martin Eiebakke og Mette Yvonne Larsen da ankesaken om testamentet etter enkefru Synnøve Alver Urdahl startet i Borgarting lagmannsrett i formiddag. Saksøkernes advokat Fred A. Gade har fått bruke tiden så langt til å framføre ankepunktene. Foto Jacques Hvistendahl/Dagbladet.
ANKLAGET FOR TESTAMENTJUKS: Mona Høiness sammen med sine advokater Martin Eiebakke og Mette Yvonne Larsen da ankesaken om testamentet etter enkefru Synnøve Alver Urdahl startet i Borgarting lagmannsrett i formiddag. Saksøkernes advokat Fred A. Gade har fått bruke tiden så langt til å framføre ankepunktene. Foto Jacques Hvistendahl/Dagbladet. Vis mer

Han varslet at han vil legge fram ny dokumentasjon på at testamentvitnene Stein Bendixen (tidligere direktør i Norges Kommunalbank) og hans samboer Sidsel Ramstad (tidligere Weedon) ikke har snakket sant om hvordan testamentet ble til.

- De har ingen troverdighet i sine forklaringer om hva som skjedde 19. og 20. februar 2007, hevdet Gade.

TV 2-opptak - Deres forklaringer har endret seg med tiden. Og i den forrige runden i tingretten sa de noe annet til media enn til retten. Vi skal legge fram et 12 minutters råopptak fra TV 2, som viser  at det de sa i retten ikke stemmer, varslet Gade.

Det var Bendixen som dikterte muntlig hva som skulle stå i testamentet. Og det var enearving Mona Høiness som skrev ut den skriftlige versjonen på pc.

 MANGE TUNGER?  Et TV 2-opptak skal vise at testamentvitnene Stein Bendixen og Sidsel Weedon (nå Ramstad) ikke har "noen troverdighet" i sin forklaring om hva som skjedde rundt testamentinngåelsen 19. og 20. februar 2007, hevder advokat Fred A. Gade i lagmannsretten i dag. Begge er innkalt som vitner seinere i uka. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.
MANGE TUNGER? Et TV 2-opptak skal vise at testamentvitnene Stein Bendixen og Sidsel Weedon (nå Ramstad) ikke har "noen troverdighet" i sin forklaring om hva som skjedde rundt testamentinngåelsen 19. og 20. februar 2007, hevder advokat Fred A. Gade i lagmannsretten i dag. Begge er innkalt som vitner seinere i uka. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer

Testamentet ble skrevet hjemme hos Synnøve Alver. Hun skal ha bekreftet tre ganger at Mona Høiness skulle arve alt etter henne - med unntak av 50 000 kroner til et hundepensjonat.

Ikke i strid med loven, heter det i dommen fra høsten 2012. Også Mona Høiness' far var tilstede.

- Flere 10-talls millioner Gade og de åtte slektningene, som kjemper for å få testamentet kjent ugyldig og selv få arven til minst 100 millioner kroner, skal legge fram medisinske erklæringer om at enkefru Alver Urdahl hadde en alvorlig hjerneskade. Dette ble ikke belyst forsvarlig i forrige rettsrunde, ifølge Gade. 

- Arven er verdt mange 10-talls millioner kroner. Det samlede beløpet er ikke så viktig i denne sammenhengen, framholdt Gade.

SITTER PÅ OPPTAK:  Slektningenes prosessfullmektig, advokat Fred A. Gade, her avbildet under forrige rettsrunder. 
Foto:Nina Hansen / Dagbladet.
SITTER PÅ OPPTAK: Slektningenes prosessfullmektig, advokat Fred A. Gade, her avbildet under forrige rettsrunder. Foto:Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer

Seinere i uka skal materiale fra Statens kriminaltekniske laboratorium avdekke at det er «mer sannsynlig at de tekniske detaljene rundt testamentets tilblivelse er lovstridige enn at dokumentet er lovlig», ifølge Gade.

En gransking at testamentet utført av privatetterforsker Geir Selvik Malthe-Sørensen på slektningens regning blir også lagt fram for lagmannsretten seinere.

Et «glemt» testamente ? Advokat Gade lanserte også en «mistanke» om at et testamente kan ha blitt borte på veien.

- Det er underlig at en mann som Per Urdahl med hans interesse for slike juridiske spørsmål, ikke har etterlatt seg noe skriftlig om arv siden han var 57 år gammel, sa Gade.

Han siktet da til et såkalt gjensidig testament fra 1968 om at den av ektefellene som lever lengst skal få hele fellesboet.

Per Urdahl var en «meget skarpskodd høyesterettsadvokat», slik Gade betegnet han.

Urdahl var spesialist i skatterett fra universitetet, og anerkjent som en av landets fremste skattejurister mens han var advokat.

Han døde i 2002, 92 år gammel.

Fem dommere Dette er de fem dommerne som skal bestemme om det omstridte testamentet er gyldig:

Lagdommer Peter L. Bernhardt (lagmannsrettens administrator), lagdommer Anne Magnus, ekstraordinær lagdommer Jarle Amundsen, seniorrådgiver Marius Siljestad (meddommer) og senioringeniør Sidsel Viul (meddommer).

- For å si det mildt, tar retten sikte på å være ferdig i løpet av uken, minst. Dette er dagens understatement, kommenterte lagdommer Peter L. Bernhardt før saksøkernes prosessfullmektig, advokat Fred A. Gade, startet sin innledning.

 SJEF I RETTEN:  Lagdommer Peter L. Bernhardt antydet allerede i den første rettspause at det kan bli aktuelt å holde på utover kvelden første dag for å komme i mål innen fredag. Foto Jacques Hvistendahl/Dagbladet.
SJEF I RETTEN: Lagdommer Peter L. Bernhardt antydet allerede i den første rettspause at det kan bli aktuelt å holde på utover kvelden første dag for å komme i mål innen fredag. Foto Jacques Hvistendahl/Dagbladet. Vis mer