Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

TV 2: Profetens Ummah-talsmann utvist fra Norge

Mannen heter Adnan Shaluni og er svensk borger.

UTVIST: Adnan Shaluni er utvist fra Norge. Foto: Sveinung Uddu Ystad / Dagbladet
UTVIST: Adnan Shaluni er utvist fra Norge. Foto: Sveinung Uddu Ystad / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Profetens Ummah-talsmann, Adnan Shaluni, er utvist fra Norge i hemmelighet, melder TV 2. Mannen, som er svensk borger, ble eskortert ut av landet for noen dager siden, ifølge TV-kanalen.

Shaluni har i lang tid vært en bekymring for sikkerhetspolitiet. Årsaken er at han trådte frem som en lederskikkelse og talsmann for gruppa Profetens Ummah etter at Ubaydullah Hussain ble siktet for terrorrekruttering i fjor.

John Christian Elden, mannens forsvarer, opplyser til TV 2 at han jobber med å få opphevet vedtaket og de vil ta ut stevning mot Justisdepartementet.

TV 2 skrev i slutten av september at talsmannen hadde mottatt en varsel om utvisning fra landet.

Bakgrunnen var at norske myndigheter mener det foreligger forhold som gjør at han vurderes som en «trussel mot grunnleggende samfunnshensyn».

28-åringens advokat, John Christian Elden, sa at klienten hans nektet å bli utvist fra landet.

- Han motsetter seg utvisning til Sverige og mener varselet bærer preg av meningssensur, sa Elden i september.

Rettssak torsdag

Torsdag starter rettssaken mot Ubaydullah Hussain og en 19 år gammel etnisk norsk konvertitt.

Hussain er tiltalt for å ha rekruttert 19-åringen og 23 år gamle Thom Alexander Karlsel fra Halden til terrorgruppen Den islamske stat, skriver TV 2.

Ubaydullah Hussain (31) sa seg villig til å oppgi alle passord på sosiale medier og flytte til Finnmark for å slippe varetekt. Den tidligere talsmannen for Profetens Ummah nekter likevel straffskyld for ha å rekruttert unge muslimer til kamp for IS i Syria, skriver NTB.

Hussain må torsdag stå til rette for beskyldningene om terrorrekruttering og for å ha hjulpet fremmedkrigere med utstyr og rådgivning. Han er også tiltalt for å ha truet et vitne. 31-åringen er den første som er tiltalt etter bestemmelsene i straffeloven om å rekruttere fremmedkrigere til IS i Syria

- Han har vært en lederskikkelse i dette betydelige. radikale miljøet i Norge. Dette er første gang vi tiltaler en for ha vært med i IS uten at han selv har vært i Syria, og det er ganske viktig, sier statsadvokat Fredrik Ranke som skal aktorere saken i Oslo tingrett.

Saken er et resultat av en langvarig etterforskning fra Politiets sikkerhetstjeneste. Antall saker om fremmedkrigere som har vendt tilbake fra Syria, er etter hvert blitt vanligere. Men å tiltale noen for å påvirket andre og hjulpet dem med å bli med i IS har ikke skjedd før.

Truet vitne

- Han nekter skyld fordi han ikke mener seg skyldig, sier Hussains forsvarer, advokat John Christian Elden, til NTB.

Den tidligere svært profilerte talsmannen for den islamistiske gruppa Profetens Ummah ble først pågrepet sammen med dokumentarfilmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen da de fulgte en 18 år gammel norsk muslimsk konvertitt til Landvetter flyplass i Göteborg i fjor sommer. Mannen, som nå er 19 år, er tiltalt sammen med Hussain i saken som starter torsdag.

Ubaydullah Hussain ble siktet samme høst, men derimot ikke fengslet før den 10. desember. PST mener han skal ha truet et vitne i straffesaken som var under etterforskning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!