Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tv-dronninga på Stortinget

I 30 år vasket Gretha Amundsen (68) på Stortinget, og så representantene hun gjorde rent etter på tv når hun kom hjem. I disse dager blir hun selv tv-stjerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  En usedvanlig dame, som ikke er redd for å si hva hun mener, humrer Willoch. Fascinasjonen var åpenbart gjensidig da Dagbladet gjenforente de to på gamle tomter. Gretha har nemlig, til sin store sorg, gått av med pensjon.

- Jeg elsket jobben min, og skulle gjerne fortsatt, sier hun. Men det blir altså med minnene.

Fikk drømmejobben

Yrkeskarrieren er over, men Gretha kan i alle fall mimre ved å se seg selv i jobb med kost og klut i TV 2s nye dokumentarserie «Stortinget».

- Jeg er oppriktig glad i Stortinget, og i veldig mange av dem jeg har vasket for, sier Gretha - som fikk drømmejobben gjennom ei venninne i 1974.

I 30 samfulle år vasket hun samvittighetsfullt for Høyre og utenrikskomiteen - og fikk ry på seg for å være noe utenom det vanlige. En vandretur gjennom Stortinget med institusjonen Gretha Amundsen og Kåre Willoch er da også en uvanlig opplevelse. For det er ikke tidligere statsminister Willoch de folkevalgte først og fremst bryr seg om. Det er Gretha Amundsen som stortingspresident Jørgen Kosmo, visepresident Inge Lønning, utenrikskomiteens leder Thorbjørn Jagland og Stortingets direktør Hans Brattestå - for å nevne noen få - gir all oppmerksomhet på turen. Willoch må for en gangs skyld spille annenfiolin.

Willoch den største

I tillegg til å gjøre reint sørget Gretha for nykokt kaffe til Høyre-folket om morgenen, på jobb 06.00 som hun vanligvis var. Og hun ble godt kjent med dem hun jobbet for. Men aller høyest i kurs står altså Willoch.

- Han er uten tvil den politikeren jeg respekterer mest. For en mann, sier Gretha.

Rett fra levra

Gjensynsgleden er da også stor for de to.

-  Spurte du henne til råds?

-  Jeg tror ikke direkte det, men det er ikke til å legge skjul på at jeg har fått noen råd opp igjennom, humrer Willoch. Og Gretha mente nok hun var i sin fulle rett til å gi det - ihuga Høyre-velger som hun er.

At Gretha snakker rett fra levra, fikk også kronprins Haakon oppleve da han skulle åpne Stortinget i fjor. Han lurte på om det var alkohol i appelsinjuicen som ble servert.

-  Men kjære vene gutten min da. Det er da ikke alkohol i det vi serverer her på Stortinget midt på formiddagen da, utbrøt hun.

-  Jeg glemte helt Deres Kongelige Høyhet og sånt, så jeg ble litt flau. Men jeg tok det opp med moren hans året etter.

FAVORITT: Ingen over, ingen ved siden, mener Gretha Amundsen om sin helt Kåre Willoch. Det ble en hjertelig gjenforening mellom ham og vaskehjelpen i Stortinget.
BLANT FAVORITTENE: Nærings- og handelsminister Børge Brende er Grethas nye Høyre-favoritt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media