TV-innsamling i gjeldssluk

Penger som ble samlet inn under tv-aksjonen i fjor «Miljø for livet», er gått inn i det økonomisk kriserammete Naturvernforbundets daglige økonomi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Naturvernforbundet gikk inn som en av fem organisasjoner i tv-aksjonen «Miljø for livet», var en av forutsetningene at pengene ikke skulle gå til selve organisasjonen, men til konkrete prosjekter. Til nå har 3,7 millioner av de 6 millionene Naturvernforbundet fikk ut av aksjonen, gått til prosjekter.
De resterende 2,3 millionene er derimot gått rett inn for å avhjelpe det kriserammete forbundets skrantende økonomi.

Usikkert

Generalsekretær i Naturvernforbundet, Terje Kronen, avviser at dette er problematisk:
- Alle utbetalinger til de konkrete prosjektene er lagt inn i budsjettet. Jeg kan garantere at tv-aksjonsmidlene går dit de skal.

- Men nå er pengene brukt til å avhjelpe Naturvernforbundets vanskelige økonomiske situasjon?

- Jeg ser ikke slik på det. Det er ikke slik at tv-aksjonspengene står innestengt på et eget rom, at de pengene har fått et eget merke som gjør at de ikke må røres. Det viktige er at pengene utbetales når de skal slik at de innsamlete midlene går til tv-aksjonsprosjektene.

- Men er ikke dette et brudd på de forutsetningene som lå til grunn da midlene ble samlet inn? - Jeg ser at vi har et pedagogisk problem, men så lenge vi betaler ut til prosjektene etter hvert som pengene trengs, ser jeg ikke dette som noe problem.

Pengene i sluket

Skulle Naturvernforbundet gå konkurs, er tv-aksjonsmidlene tapt. Da vil de gå i det store sluket. Situasjonen nå er imidlertid at Naturvernforbundet har likviditetsproblemer, det vil si at de ikke har hatt nok penger til å betale sine regninger. 2,3 millioner kroner fra tv-aksjonen avhjelper naturlig nok på denne situasjonen. Spørsmålet er hva som skjer hvis Naturvernforbundet ikke går konkurs, men blir tvunget til å kutte drastisk.

- Vi kommer ikke til å kutte på utbetalingene til prosjektene, forsikrer Kronen.

- Hvordan kan du love det, pengene må jo fremskaffes på ny.?

- At vi fikk tatt opp lån i vår egen organisasjon, viser at vi har mer å gå på, sier Kronen.