SORG: En mengde bamser og lys er lagt ned til minne om ofrene for skoleskytingen i Newtown. 26 personer, blant dem 20 barn, ble drept i massakren. Foto: AP Photo/Craig Ruttle
SORG: En mengde bamser og lys er lagt ned til minne om ofrene for skoleskytingen i Newtown. 26 personer, blant dem 20 barn, ble drept i massakren. Foto: AP Photo/Craig RuttleVis mer

TV-kanal: - Newtown-drapsmannen var inspirert av Breivik

Politiet avviser påstanden og sier de ikke har fastslått motivet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge CBS er det kilder i politiet som har opplyst at massedrapsmannen Adam Lanza var inspirert av Breivik.

Den amerikanske 20-åringen skal ha vært fullstendig besatt av Breivik, og målet med massakren på barneskolen i Newtown var angivelig å overgå terroraksjonen i Norge.

Påstanden avvises imidlertid offisielt av de amerikanske etterforskerne.

- Alt dette er spekulasjoner. Det finnes ikke noe grunnlag for CBS' sak. Vi har ikke etablert noe motiv, sier Paul Vance fra politiet i delstaten Connecticut til TV-stasjonen CNN.

- Voldelige dataspill CBS' kilder hevder at Lanza angrep barneskolen i Newtown fordi den var et lett mål hvor mange mennesker var samlet på ett sted. 20 førsteklasseelever og seks voksne ble drept før 20-åringen tok sitt eget liv. I tillegg drepte han moren sin før han ankom barneskolen 14. desember i fjor.

I likhet med Breivik skal Lanza ha vært svært opptatt av voldelige dataspill. 20-åringen forsøkte å leve ut fantasier fra spillverdenen, hevder politikildene CBS har snakket med.

Lanza forestilte seg angivelig at han fikk en høyere poengsum jo flere mennesker han drepte.

Morens våpen Ifølge kildene brukte 20-åringen «talløse timer» på skytespill i kjelleren i huset hvor han bodde sammen med moren sin. Han pleide å spille alene i et rom uten dagslys.

Lanza var også ofte på en lokal skytebane sammen med moren. Hun var våpeninteressert, og de to pleide å dra sammen til skytebanen for å trene.

De tre våpnene Lanza brukte i skolemassakren, var alle registrert i morens navn. Selv ble hun drept med et fjerde våpen før sønnen satte kursen mot barneskolen Sandy Hook.

Flere kilder har tidligere opplyst at Adam Lanza hadde psykiske problemer. Han beskrives som intelligent, men også som en einstøing som hadde problemer med å få venner.

Dersom det stemmer at 20-åringen ønsket å drepe flere enn Anders Behring Breivik, så ble ikke dette makabre målet nådd.

69 mennesker ble drept av Breivik på Utøya 22. juli 2011. Bombeeksplosjonen i regjeringskvartalet kostet åtte mennesker livet.

(NTB)

GJERNINGSMANNEN: Adam Lanza skjøt seg selv etter massakren. Foto: AP Photo/NBC News,
GJERNINGSMANNEN: Adam Lanza skjøt seg selv etter massakren. Foto: AP Photo/NBC News, Vis mer