TV-kanal sår tvil om Nedas død

Nye vitner sier de verken så opprørsstyrker eller paramilitære i nærheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): En 40 sekunder lang mobilvideo har gjort 26 år gamle Neda Agha-Soltan til et symbol på den iranske motstanden mot det omstridte presidentvalget.

Videoen som ble lagt ut på YouTube 20. juni viser hvordan Neda kollapser og blør i hjel i Teherans gater, etter å ha blitt skutt.

Kort tid etter fortalte Nedas forlovede, Kasamin Maka, til BBC Persia at Neda ble skutt av det som så ut til å være sivile sikkerhetsstyrker.

Arash Hejazi, legen som forsøkte å redde Neda, fortalte om de kaotiske scenene som utspilte seg i forkant, da iransk politi slo med batonger, brukte tåregass og kjørte mot demonstrantene med motorsykler.

Feil våpen
Nå kommer imidlertid iransk statsstøttet fjernsyn med en annen versjon av hva som skjedde.

Det skjer etter at utenlandske medier er kastet ut av landet og myndighetene har innført internettsensur og ytterligere begrensninger på ytringsfriheten.

TV-kanalen Press TV sier nå at kula som drepte Neda ble avfyrt fra en finkalibret pistol som ikke benyttes av iranske styrker.

Iran praktiserer strenge våpenlover som forbyr privatpersoner å ha skytevåpen.

Annen versjon
Press TV har også snakket med to øyenvitner som sier det verken var opprørspoliti eller paramilitære styrker fra Basij-militsen i nærheten da Neda ble skutt.

En av de som sier dette er ikke navngitt av Press TV, og det har heller ikke vært mulig for nyhetskanaler som CNN å fastslå mannens identitet.

Et annet øyenvitne som Press TV har intervjuet, er det som angivelig skal være Nedas musikklærer og en venn av familien. Han var sammen med Neda da hun ble skutt.

- Det var ingen tegn til demonstrasjoner. Vi krysset gata for å finne en taxi...da vi kom dit, hørte jeg det ble avfyrt et skudd. Det var ingen skyting der. Det var ingen opprørsstyrker i gata. Det var omtrent 20-30 mennesker i gata. Et skudd ble avfyrt og det skuddet traff Neda, sier mannen, som skal være Nedas musikklærer
.

«Barnet mitt!»
Musikklærerens rolle i dramaet er også beskrevet av andre, deriblant legen som forsøkte å redde Nedas liv.

Arash Hejazi fortalte til The Times i forrige uke hvordan musikklæreren dyttet Neda inn i en sidegate for å få henne i sikkerhet. Det var da det dødelige skuddet ble avfyrt.

Ute av stand til å redde Nedas liv, ropte musikklæreren fortvilt: «Barnet mitt»! «Barnet mitt!».

Legen, som nå har vendt tilbake til Storbritannia, fortalte også at den rasende folkemengden rett etterpå overfalt Nedas drapsmann, et mannlig medlem av Basij-militsen på motorsykkel.

I motsetning til Nedas forlovede og venner, som har sagt at hun ikke deltok i demonstrasjonene og bare betraktet det hele på avstand, sier legen at 26-åringen befant seg midt i folkemengden og ropte slagord mot regimet.

Gransking
Samtidig med at det nå skal ha kommet frem to nye øyenvitneskildringer, ber Irans president Mahmoud Ahmadinejad om en gransking av Nedas dødsfall. Ikke overraskende mener Ahmadinejad at andre stater kan ha hatt en finger med i spillet.

- Den massive propagandaen fra utenlandske medier, så vel som andre bevis, viser innblanding fra Irans fiender. De ønsker bare å trekke politiske fordeler og skitne til det rene ansiktet til den iranske republikken, skriver Ahmadinejad i et brev til ayatolla Hashemi Shahroudi, lederen for Irans domstoler.

Iran, har via sin ambassadør i Mexico, tidligere stilt spørsmål ved Nedas dødsfall.

- Hvordan kan det ha seg at frøken Neda ble skutt bakfra, rett foran flere kameraer, og i et område der det ikke var særlige demonstrasjoner? Dersom CIA ønsker å drepe noen og så legge skylden på en regjering, er valget av kvinner et godt valg, har ambassadør Mohammad Hassan Ghadiri uttalt.

CIA har avvist anklagene på det sterkeste, og president Barack Obama har omtalt videoen av Nedas dødskamp som «hjerteskjærende».

MARTYREN: Bildene av den døende Neda Agha-Soltan har gått verden rundt. Hun har nærmest fått martyrstatus og blitt et symbol på myndighetenes brutalitet under valgbråket. Foto: AFP/SCANPIX
MARTYREN: Bildene av den døende Neda Agha-Soltan har gått verden rundt. Hun har nærmest fått martyrstatus og blitt et symbol på myndighetenes brutalitet under valgbråket. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer