FORTVILT: Minst 108 mennesker er drept, 4000 på flukt og utallige skadet i brannene som herjer delstatene nordøst i Australia. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/William WEST
FORTVILT: Minst 108 mennesker er drept, 4000 på flukt og utallige skadet i brannene som herjer delstatene nordøst i Australia. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/William WESTVis mer

Tv-kjendis drept av skogbrann

108 personer så langt bekreftet omkommet i Australia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

•Er du i de brannrammede områdene i Australia eller kjenner noen der? Send mms/sms til 2400, epost til 2400@dagbladet.no eller ring 24 00 00 00

(Dagbladet.no): Hele byer er utslettet, minst 3000 kvadratkilometer jord forkullet og 750 hus nedbrent, etter at de dødbringende skogbrannene fortsetter å herje delstatene sørøst i Australia.

- Helvete med alt dets raseri har besøkt Victorias gode mennesker de siste 24 timene, sa statsminiser Kevin Rudd i morges.

Brian Naylor (78), en kjent og respektert nyhetsoppleser fra Channel Nine, er blant de identifiserte ofrene, etter at han i dag ble brent ihjel av storbrannen døpt «The Kingston Complex».

TIL VÆRS: Brannmannskaper kjemper mot flammene ved Tonimbuk. Store deler av en nasjonalpark i området står i brann. Foto: SCANPIX/EPA
TIL VÆRS: Brannmannskaper kjemper mot flammene ved Tonimbuk. Store deler av en nasjonalpark i området står i brann. Foto: SCANPIX/EPA Vis mer

Pensjonerte Brian Naylor ble funnet død hjemme i Kinglake sammen med sin kone Moiree, melder Sky News.

Dødstallene vil stige
Totalt er 108 mennesker bekreftet omkommet. Mange av dem døde da flammer slukte bilene de forsøkte å flykte i.

Men tallet vil trolig bli mye høyere, etterhvert som stadig flere mennesker blir funnet i utbrente ruiner og veikanter, advarer myndighetene.

- Vi kommer til å finne flere døde når vi får adgang til en del av områdene. Vi har ikke vært istand til å komme inn flere steder, sier politisjef Christine Nixon i Victoria-politiet, ifølge den australske nettavisen News.com.au.

Politisjefen opplyser at eksperter blir flydd inn fra hele landet for å bidra til identifiseringen av forkullede lik.

Myndighetene antar at arbeidet vil ta flere uker, og bli gjort på grunnlag av tannlegejournaler, fingeravtrykk og personlige eiendeler funnet på de ugjenkjennelige likene.

UTBRENTE VRAK: En rekke mennesker er blitt slukt av flammene mens de forsøkte å flykte i biler. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/William WEST
UTBRENTE VRAK: En rekke mennesker er blitt slukt av flammene mens de forsøkte å flykte i biler. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/William WEST Vis mer

Helvete på jord
Hæren er satt inn i redningsarbeidet, og støtter over 4000 brannmenn og et stort antall frivillige i slukningen. Men det kan fortsatt drøye lenge før de titalls brannene i delstaten er under kontroll.

Rekordtemperaturer opp mot 46 grader og varme vinder som skyller over landet i sommermånedene bidrar til å holde liv i flammene, og området betegnes som en kruttønne.

- Det har vært helvete på jord der ute. Disse brannene er ikke over. Vindene er sterke og det vil fortsatt brenne i flere dager. De vil true lokalsamfunn, sier delstatsminster John Brumby ifølge Bloomberg.

Tilsammen kan det være så mange som 50 forskjellige branner som river gjennom Victoria og nabostatene, som i sum utgjør den dødeligste skogbrannkatastrofen som noensinne har rammet landet.

BORTE: Den lille byen Kinglake er så godt som utslettet. Også den drepte nyhetsoppleseren bodde her. Foto: SCANPIX/REUTERS/Mick Tsikas (AUSTRALIA)
BORTE: Den lille byen Kinglake er så godt som utslettet. Også den drepte nyhetsoppleseren bodde her. Foto: SCANPIX/REUTERS/Mick Tsikas (AUSTRALIA) Vis mer

Under såkalte «Ash Wednesday» («Aske-onsdag») i februar 1983 døde 75 personer, mens man må helt tilbake til 1939 og «Black Friday» («Svartfredag») for finne tilsvarende dødstall.

Byer utslettet
Hardest rammet er byene Kinglake, St. Andrews og Wandong nordøst for hovedstaden Melbourne. Fortvilte overlevede forteller om sin kamp mot flammene som har så godt som utslettet hus og liv i hele lokalsamfunn.

- Kinglake har opphørt å eksistere. Jeg kan ikke si annet enn at det var som et vedvarende bombeangrep, sier innbygger Moray Sharp - som selv mistet hjemmet sitt - til avisa Age.

Sjokkerte vitner forteller om trær som eksplodere og aske som drysset.

- Det regnet ild. Vi gjemte oss i olivenlunden og så huset vårt brenne ned, sier en annen overlevende fra Kinglake, mens en tredje fra samme sted sier hun fortsatt savner familiemedlemmer som har lidd en uviss skjebne.

- Vi traff en mann som kom med datteren sin. De var begge stygt forbrent, og han hadde mistet både kone og et annet barn. Vi mangler fortsatt familie og venner, sier Marie Jones til Sydney Morning Heralds nettutgave.

- Terror
Journalist Jane Cowan som besøkte byen Marysville med 1000 innbyggere sier bare noen få hus står igjen, melder NTB.

- Noen forteller om boliger der tre familier var samlet. Så eksploderte gassflasker i nabohuset som skadet deres hus, og så tok deres hus også fyr, sier Cowan til kanalen ABC.

MANGE FARER: En forkullet tre har veltet og truffet en bil. Foto: SCANPIX/AP Photo/Rick Rycroft
MANGE FARER: En forkullet tre har veltet og truffet en bil. Foto: SCANPIX/AP Photo/Rick Rycroft Vis mer

Flere av de katastrofale brannene er trolig påsatt, og politiet skal i morgentimene lokal tid gjenoppta etterforskningen på jakt etter pyromane. Myndighetene lover ekstremt strenge straffer for dem som blir funnet skyldig.

- Disse menneskene er terrorister innen våre egne grenser. De er fienden, og vi må ha en økende årvåkenhet rundt dem, sier delstatsminister for Sør-Australia, Mike Rann.

UTBRENT: Myndighetene sier dødstallene vil stige kraftig, etter hvert som stadig flere omkomne blir funnet i ruiner og langs veiene. Foto: SCANPIX
UTBRENT: Myndighetene sier dødstallene vil stige kraftig, etter hvert som stadig flere omkomne blir funnet i ruiner og langs veiene. Foto: SCANPIX Vis mer
DREPT: Den kjente nyhetsoppleseren for Channel Nine, Brian Naylor, omkom da huset tok fyr i byen Kinglake nordøst for Melbourne. Foto: Channel Nine
DREPT: Den kjente nyhetsoppleseren for Channel Nine, Brian Naylor, omkom da huset tok fyr i byen Kinglake nordøst for Melbourne. Foto: Channel Nine Vis mer