- TV-kjendisens samboer truet av to ukjente menn

Men politiet mener at fornærmede har et forklaringsproblem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Da den 36 år gamle siktede tobarnsfaren ble framstilt for varetektsfengsling i dag, kom det fram hva som var bakgrunnen for at TV-kjendisen har anmeldt ham for grove trusler og ulovlig pengeinnkreving.

16. mars i år skal to ukjente menn ha oppsøkt kjendisens bopel og tatt seg inn i hjemmet. Der skal de to mennene ha oppført seg truende overfor TV-kjendisens samboer.

Mennene skal ha satt seg ned i sofaen med samboeren, som på det tidspunktet var alene hjemme. Der skal de ha sagt at kjendisen skyldte 120 000 kroner.

Mangler bevisPå spørsmål fra samboeren om hvem mennene jobbet for, svarte de: «Det vet han veldig godt», sa de og siktet til samboeren hennes.

Politiet rykket ut til kjendisens bopel, men da var de to gjerningsmennene forsvunnet. TV-kjendisen anmeldte forholdet og mente de ubudne gjestene kunne ha tilknytning til den nå siktede 36-åringen.

Men under dagens fengslingsmøte måtte aktor vedgå at «de fornærmede i saken er i en vanskelig bevissituasjon». TV-kjendisen skal ha pekt på fingeravtrykk som de to gjerningsmennene skal ha etterlatt seg på møbler, samt en lapp der det var skrevet ned et telefonnummer.

Ingen av disse sporene har ført politiet videre i etterforskningen.

I tillegg skal TV-kjendisens samboer, via bildesøk på internett og Facebook, ha identifisert de angivelige gjerningsmennene med hundre prosent sikkerhet.

Pekte ut gjerningsmennDen ene personen som samboeren pekte ut viste seg imidlertid å være en oppkrever fra Namsfogden i Oslo. Den andre var en perifer bekjent av den siktede 36-åringen som samboeren søkte seg fram til via Facebook. Politiet har ikke klart å finne at noen av disse skal ha noen tilknytning til saken, eller oppsøkt paret. Politiadvokat Unni Fries vedgår at det svekker saken.

- Vi ser problemet med at samboeren odentifiserer to personer som åpenbart ikke kan ha vært der, sa Fries i retten.

- De fornærmede i saken er i en vanskelig bevissituasjon, utdypet Friis overfor Dagbladet etter dagens rettsmøte.

Skylder mangeOppkreveren fra Namsfogden skal imidlertid gjentatte ganger ha forsøkt å komme i kontakt med TV-kjendisen uten hell på grunn av uoppgjort gjeld. I retten kom det frem at Namsfogden ønsker å inndrive en Mercedes personbil som kjendisen disponerer.

Han skal også ha gjeld til andre kreditorer. Kjendisen er registrert med et titalls betalingsanmerkninger bare det siste to årene. Og i retten kom det frem at han også har erkjent overfor politiets etterforskere å skylde 36-åringen penger, men mener summen er på omlag 25 000 kroner.

- Skylder 80 000Tidligere i dag forklarte den siktede 36-åringen at han skal ha lånt TV-kjendisen en sum på mellom 60 000 og 90 000 kroner, og så sent som i desember hjulpet ham med å skaffe en bil som han aldri fikk oppgjør for.

Det skal ha ført til at 36-åringen i slutten av januar oppsøkte kjendisen og hans samboer, og krevde å få tilbake bilen. Stemningen skal ha vært amper, men det skal ikke ha blitt fremsatt trusler, sa 36-åringen. Han fikk kjendisen til å underskrive en åpen salgsmelding og kjørte derfra med bilen.

- Dette er den eneste gangen jeg har oppsøkt dem hjemme, sa den siktede i retten.

- Men vi var fortsatt venner. Han og samboeren har vært flere ganger hjemme hos meg etter det, fortalte 36-åringen.

Dette opptrinnet skal kjendisen og hans samboer ha oppfattet som truende, fremkom det i retten.

Venner i flere år36-åringen ble kjent med kjendisen for flere år siden, og det skal ha utviklet seg et nært vennskap der kjendisen blant annet var invitert i familieselskaper hos den siktede. Men i fjor skal kjendisen ha gitt uttrykk for at han stod uten fast jobb, og manglet penger til husleie og mat. Den siktede begynte derfor å låne ham penger.

- Jeg så på ham som en god kamerat, og det gjør jeg forsåvidt fremdeles, sa han i retten.

Det ble stadig flere lån, og kjendisen gjorde aldri opp for bilen 36-åringen hadde formidlet salget av. Da han mente det var på tide å få oppgjør for noe av gjelden, skal kjendisen ha kommet med stadig nye løfter og bortforklaringer, fortalte han i retten.

- Hadde han bare gitt meg 30 000, eller i det minste vist en vilje til å gjøre opp for seg. Jeg har vært mye fortvila, og det har vært munnhuggeri mellom oss. Han har havnet i en økonomisk suppe med bare løgner og løgner. Jeg tilbød ham å bo gratis hjemme hos meg og spise fra mitt kjøleskap og fryser, sa 36-åringen i retten.

Han sier kjendisen månedskifte april-mars sa han hadde fått et banklån, og at 50 000 kroner var på vei. Men disse kom aldri.

Da politiet ransaket 36-åringens hjem mandag kveld, fant de et gjeldsbrev på 80 000 kroner. Gjeldsbrevet var ikke signert av TV-kjendisen. Den siktede sier han ikke fikk tak i kjendisen slik at gjeldsbrevet ble underskrevet.

Slo til mot adresseDagen etter at den siktede ble pågrepet av væpnet politi utenfor sin bopel, slo politiet til mot en annen adresse.

Der ble det funnet en lapp den siktede erkjenner å ha skrevet. Ut fra den lappen mener politiet å tyde at TV-kjendisen skylder 36-åringen 130 000 kroner.

Politiet mener også at det er andre formuleringer på lappen som gir grunn til å mistenke at den siktede ville få noen til å inndrive gjelda på ulovlig vis. Men det skal ikke være konkrete trusler.

Sluppet fri av rettenPolitiet mener 36-åringens medlemskap i MC-klubben «Outlaws» styrker mistanken mot ham og sannsynliggjør at han forsøkte å inndrive gjelden med ulovlige midler, og at han kan være oppdragsgiveren til de to ukjente mennene som oppsøkte kjendisens bopel.

36-åringen hevdet i retten at han ikke hadde vært aktiv i dette miljøet på flere år, men at han fortsatt var medlem i klubben fordi det var et sted han hadde venner. Han er ikke tidligere straffedømt.

Retten ga ikke politiet medhold i at MC-tilknytningen knyttet han nærmere til de to ukjente mennene og truslene mot kjendisparet.

Politiadvokat Fries måtte medgi at de anså 36-åringens forklaring som troverdig, og at det sånn sett ikke er en «kjempesterk mistanke» mot ham.

- Men den bikker over nivået som kreves for mistanke, sa Fries i retten.

Dette var ikke retten enig i, og beordret 36-åringen løslatt. Politiet fikk heller ikke gjennomslag for såkalt oppsettende virkning - det vil si at 36-åringen blir holdt i varetekt inntil anken behandles av lagmannsretten.

Retten fant det imidlertid sannsynlig at TV-kjendisen faktisk har en gjeld på 80 000 kroner til den siktede.

36-åringen sa seg skyldig i brudd på våpenloven og narkotikaloven, ettersom politiet fant to ulovlige pistoler og en avsagd hagle hjemme hos ham, sammen med to lovlige hagler. Ingen av disse var oppbevart i henhold til våpenforskriften. Det ble også funnet en uklar mengde narkotika, som 36-åringen hevder var til eget bruk.