TV-komiker vant oppgjør om plass i Senatet

Kan få stor politisk betydning.

VANT RACET: TV-komiker Al Franken vant plassen i Senatet. Foto: Jeffrey Thompson/Getty Images/AFP/SCANPIX
VANT RACET: TV-komiker Al Franken vant plassen i Senatet. Foto: Jeffrey Thompson/Getty Images/AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Høyesterett i Minnesota erklærer demokraten Al Franken som vinner av den ene av den amerikanske delstatens to plasser i Senatet i Washington. Kjennelsen kan få stor politisk betydning.

Den betyr nemlig at demokratene får 60 plasser i Kongressens førstekammer, stort nok flertall til å avverge eventuelle forsøk fra opposisjonen på å bruke formelle metoder til å avverge eller utsette vedtak.

Dermed blir arbeidet lettere også for president Barack Obama.

Minnesotas øverste domstol avviste tirsdag innvendinger fra Frankens republikanske rival Norm Coleman. Coleman har ikke utelukket at han vil anke en avgjørelse til fordel for Franken til en høyere domstol, men han sa tirsdag at dette neppe kommer på tale.

Coleman stilte til gjenvalg som senator i november i fjor, og møtte hard motstand fra den landskjente scene- og fjernsynskomikeren Franken. Oppgjøret ved valget 4. november i fjor var svært jevnt, men til slutt fikk Franken 312 stemmer mer enn Coleman.

Den republikanske politikeren har ifølge nyhetsbyrået AP nå bare «begrensede muligheter» til å fortsette kampen for senatsplassen. Al Franken kan tidligst ta sete i Senatet i neste uke, siden forsamlingen nå tar fri for å feire USAs nasjonaldag 4. juli.


(©NTB)