TV-kontrollen

I kappløpet om barnas mediebruk, kan TV bli taperen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE NYTT i hvordan vi forsøksvis kan gå fram for å redusere de antatte skadene av at barna ser for mye søppel-TV aleine, er TV-vettreglene. Hilsen barneminister Karita Bekkemellom, barneombudet og alle gode krefter som vil verden vel. På samme måte som fjellvettreglene handler om hvordan mennesket skal innrette seg for å overleve når uregjerlige naturkrefter herjer, handler TV-vettreglene følgelig om hvordan foreldre skal forhandle seg fram til barnets forbruk av alt det profesjonelle, skruppelløse og kommersielle medieaktører tilbyr barna deres i konkurranse med mattelekser, fysisk fostring og gode samtaler. Altså, før det begynner å blåse skikkelig opp skal foreldrene lære hvordan de tar kontrollen over fjernkontrollen i tide.

ENNÅ FINS det mennesker her i landet som husker da barnetv-sjef Ada Haug i NRK-monopolet hevdet at avdelingens målsetting var at barna skulle se minst mulig TV. I dag har NRK gått inn i kampen om barneseerne med full tyngde. Institusjonens betydning ligger som kjent i seeroppslutningen. Da må den måle krefter, ikke bare med Disney og alle de andre helkommersielle internasjonale barnekanalene, men med alle slags dataspill, chatterom og hva som helst av det barn og unge i framtida skal laste ned til duppedittene sine fra ikke-ideelle avsendere. Og allerede nå ser yngre mennesker mindre TV enn de gjorde for noen år siden. Jeg er riktignok ikke helt sikker på hva de driver med i stedet, bortsett fra å legge nakenbilder av seg selv ut på nettet, men noe sier meg at barne-TV i framtida kan bli for spedbarn. Inntil de som 3-åringer oppnår bæretillatelse for tyngre håndholdt teknologi.

DET ER HER foreldrene kommer inn, hvis jeg forstår barnedepartementet rett. Ifølge TV-vettreglene, eller var det mobiltelefon-vettreglene, eller PC-vettreglene, podcasting-vettreglene og webkamera-vettreglene, skal nemlig foreldrene ikke bare forhandle seg fram til retningslinjer for bruken av teknologien, hvilket kan ha visse likhetstrekk med intensjonene for Oslo-avtalen. De skal også bli enige med ungene om hva som passer best for ulike aldersgrupper. De skal bli enige med andre foreldre om hva som passer, altså for barna deres. Ikke minst skal de følge med i barnas mediebruk, hvilket forutsetter at de er kontinuerlig oppdatert på hvilke medier som kan tilby hva. Og snart kommer som kjent jopoden, tror jeg det er. I alle fall kommer ganske sikkert et våpen som foreløpig bare er på tegnebrettet, snart til et barn nært deg. Og som noen av oss tror kommer til å sette NRKs nye daglige barnekanal fra klokka 06 til 19.00 ut av spill før start i 2009. Ennå er nemlig NRKs intensjon å være et «bedre» alternativ til søppel.

MEN ENNÅ FINS ikke podcast-vettreglene skriftlig. Jeg håper i det minste det vil bli tillatt å podcaste den vesle retrobjørnen Colargol også i framtida. Hvis det lønner seg, da.