-  TV-opptak påvirket drapsetterforsking

«Kripos» fotfulgte etterforskerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et TV-team fotfulgte etterforskerne i en øksedrapssak i Alta for å lage «Kripos»-serien. Førstelagmann Arild O. Eidesen mener dette kan ha påvirket både etterforskingssituasjonen og politiets rollebevissthet.

Forsvarer i saken, advokat John Chr. Elden, mener etterforskerne kan ha vært mest opptatt av at de skulle på TV.

-  Jeg støtter helt opp om førstelagmannen. Ting som synes helt elementære, ble oversett av kriminalteknikerne, sier Elden til Dagbladet.Samtidig har riksadvokat Tor-Aksel Busch, som ikke ble konsultert om at gruoppvekkende drapssaker skulle bli TV-underholdning, satt i gang en intern gransking for å finne ut hva som har skjedd.

Han har utbedt seg en forklaring både fra sjefen for Nye Kripos og førstestatsadvokaten i Troms og Finnmark.

Ukjent morder

Den russiske kvinnen Elizaveta Synik (53) ble dømt til fengsel i 12 år for «aktiv medvirkning under utførelsen av drap» på sin eksektemann Henry Simonsen. Det betyr at saken ikke er oppklart, og at morderen trolig fortsatt går løs.

Advokat Elden har tatt de to TV-programmene om øksedrapssaken opp med politidirektør Killengreen og riksadvokat Busch på vegne av et vitne, som ble intervjuet i «Kripos».

Føler seg misbrukt

-  Vitnet forteller at han spurte hva TV-opptakene skulle brukes til, og fikk som svar at «det var til bruk ved undervisning for politistudenter». Etter dette hørte ikke vitnet mer før han så seg sjøl på TV 2. mars. Vitnet føler seg utsatt for et sosialt overgrep, sier Elden.

Førstelagmann Eidesen, som administrerte saken mot kvinnen, skriver i et brev til riksadvokat Busch med kopi til politidirektør Ingelin Killengreen at verken dommerne eller juryen var kjent med at politiet under etterforskingen ble fotfulgt av et TV-team.Eidesen følger opp med å kritisere etterforskingen med sitater fra rettsboka.

Arne Huuse godkjente

-  Det ble raskt klart for lagmannsretten at den måten den ordinære etterforskingen ble gjennomført på, etterlater et visst inntrykk av ufullstendighet, skriver førstelagmannen.

Lagmannsrettssaken ble stoppet en måned, for at det skulle gjennomføres flere såkalte etterforskingsskritt.

-  I mine 20 år i lagmannsretten er dette eneste gangen jeg har funnet det nødvendig å utsette og dele opp en ankeforhandling av hensyn til etterforskingsgrunnlaget, skriver Eidesen.

Det var eks-Kripos-sjef Arne Huuse som hadde inngått en avtale med et produksjonsselskap om at de skulle få følge Kripos i arbeid. Huuse godkjente at TV-produksjonen ble solgt til NRK.

GRANSKES: Riksadvokat Tor-Aksel Busch, som ikke ble konsultert om at gruoppvekkende drapssaker i TV-serien «Kripos» skulle bli TV-underholdning, har satt i gang en intern gransking for å finne ut hva som har skjedd.