TV-president skifter parti

«Presidenten» er i alvorlig trøbbel. Jed Bartlet kan bli erstattet av en republikaner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Onsdag startet den sjette sesongen for TV-suksessen om livet i Det hvite hus. Jed Bartlet er fortsatt den usannsynlig liberale presidenten med de idealistiske hjelperne Josh, CJ, Toby og Leo. Allerede i første episode ligger Bartlet våken om natta, fordi han må gjøre det presidenter gjør, bombe et eller annet sted i Midtøsten. Og Bartlet liker ikke bomber, som vi vet. Josh har endelig begynt å skjønne det seerne skjønte allerede i første sesong, at, hm, kanskje jeg er litt interessert i Donna.

DET ER ALT

sammen veldig demokratisk. Ingen bomber og ingen sex, med mindre det er absolutt nødvendig. Det blir påstått at manusforfatter Aaron Sorkin skapte serien i Bill Clintons bilde. Slik ville Clinton vært som president, hvis det ikke hadde vært for Monica, Ken Starr og republikanere i Kongressen, hvis det ikke hadde vært for at Clinton var, vel, Clinton. Da ville han vært en smart og god mann, som heller fulgte sin samvittighet enn det som var politisk opportunt. Han ville selvfølgelig aldri blitt gjenvalgt, slik Bartlet ble, men dette er TV.

MEN SELV

TV-presidenter kan ikke være president i mer enn to perioder, og Bartlets tid er ute i januar. Det var Sorkins allerede i fjor, og uten hans gullpenn fikk forrige sesong en lunken mottakelse. Årets sesong er derfor passende kalt «Season of change». I noe som bare kan være ren desperasjon vurderer produsentene å innsette en republikansk president. For å understreke det absurde er den republikanske utfordreren Alan Alda, Hawkeye fra «M*A*S*H», selve inkarnasjonen av den amerikanske antihelt. Skal Hawkeye invadere Irak, mens han slurper dry martini i Det ovale kontor og gjør narr av generalene sine?

DET FINNES

ingen kule TV-show om republikanere, simpelthen fordi republikanere ikke er kule. Konformitet og kynisme er sikkert bra for næringslivet, men ikke for TV-ratingen. Selv da Bush var på sitt mest populære, satt halve nasjonen klistret til skjermen for å se en serie om en president som var motsatsen til fyren i Det hvite hus. Kanskje skjønte de det ikke. Jo da, de nykonservative fattet poenget og la serien for hat, men den vanlige amerikaner likte Bartlets håpefulle syn på Amerika og hva landet står for. Martin Sheen spilte rollen som president bedre enn noen folkevalgt, kanskje med unntak av nettopp Clinton. Derfor var det ikke så viktig om han var demokrat eller republikaner. Serien ga alle amerikanere en ny respekt og beundring for den tøffe jobben som commander-in-chief.

DET ER UTENKELIG

med en republikansk president. Det er mulig republikanere også går inn i politikken som blåøyde idealister som vil gjøre det de tror er best for landet, men de ender opp som Dick Cheney. På den annen side, demokratene vil sikkert gi fra seg «Presidenten», hvis de får presidenten.