TV-program følger ulovlig reptil-miljø

Møter mann som er redd sitt eget «kjæledyr».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Programmet Insider, som går på Max klokken 21 i kveld, følger et lyssky miljø av reptilentusiaster.

Slanger og øgler smugles inn til landet, og avles opp som «kjæledyr». Dyrene er per i dag ulovlige.

Organiserer smugling fra Sverige Programleder Kjetil Johnsen og hans team reiser til Sverige og møter et par fra Norge som er på en reptilmesse i Malmö. Der kjøper de dyr i stort monn, og får hjelp av «Tommy» - den eneste som står åpent fram i programmet - til å få dyrene over grensen.

- Glade amatører på tur, kaller Johnsen dem, idet programmet følger smuglingsforsøket til Svinesund.

Og det er slik det fremstår. Tommy kjører over grensa mens det norske paret venter, godt synlig for oppmerksome tollere, noen hundre meter fra grenseovergangen.

- Det er nervepirrende, sier kvinnen som venter sammen med kjæresten.

Og det bør det være. De kan forvente solide bøter om de blir tatt. Da Dagbladet snakket med politiet fikk vi ikke noe klart svar på hva man kan forvente dersom man blir stoppet, men det avhenger av reptilet. En diger slange koster gjerne mer enn en liten firfirsle.

Redd sin egen slange Paret avler opp og selger reptiler som er ulovlige i Norge, men lovlige i Sverige. Det dreier seg stort sett om relativt harmløse dyr, men fascinasjonen for farlige reptiler skinner gjennom. Det er tydeligvis manglende mot, ikke ansvarsfølelse, som kommer i veien.

En mann som figurerer i programmet har en enorm tigerpyton, og innrømmer selv at han er redd dyret. Selv om han sier han med tiden er blitt mer fortrolig med den tre meter lange slangen, så vegrer han seg helt tydelig i møtet med «kjæledyret» sitt.

- Dette er en problemstilling jeg har sett tidligere, det er jo et impulskjøp, han har tatt på seg et ansvar som er veldig stort, sier Kriss Kaspersen, reptilekspert og programleder for Ville Eventyr.

Kaspersen sier slike dyr kan være farlige for mennesker i fullvoksen størrelse, også voksne, og at man gjerne må være flere for å håndtere dem.

- Du har jo barn, konfronterer Johnsen slangeeieren med, er ikke det en dårlig kombinasjon?

- Jo det er jo det, innrømmer han, og sier han på sikt vil ha et eget rom til dyret. 

Positivlisten Norsk herpetologisk forening har på forespørsel fra mattilsynet utarbeidet en liste over reptiler de anbefaler at man lovlig bør kunne få ha. Tigerpyton er ikke på den listen, men er nevnt som en farlig slange under; «Viktige arter som ikke er på positivlisten».

«Tigerpytonen avler lett, og hold i fangenskap er svært utbredt. Den oppnår imidlertid en voksenstørrelse på opptil 5 meter og krever dermed stor plass. Veksten er hurtig, og mange eksemplarer blir ofte et avhendingsproblem for eieren. Selv om arten er rolig og lett å håndtere, gjør størrelsen at den må kategoriseres som en potensielt farlig art.»

På spørsmål om hva det er som er så interessant med å ha en tigerpyton sier eieren:

- Det er ikke så mange som har det, og det er måten den beveger seg på, jakter på, som gjør den interessant.