- FRITT FRAM: - Hvis noen har båret på en hemmelighet som de ikke har turt fortelle fordi de kan bli trukket inn i en medvirkersammenheng, kan de fortelle den nå, sier NRK-reporter Odd Isungset om foreldelsesfristen i Nygaard-saken, som går ut denne uka. Det gjelder vel å merke ikke dem som nå har blitt siktet for drapsforsøket på Aschehougs tidligere forlagssjef William Nygaard. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
- FRITT FRAM: - Hvis noen har båret på en hemmelighet som de ikke har turt fortelle fordi de kan bli trukket inn i en medvirkersammenheng, kan de fortelle den nå, sier NRK-reporter Odd Isungset om foreldelsesfristen i Nygaard-saken, som går ut denne uka. Det gjelder vel å merke ikke dem som nå har blitt siktet for drapsforsøket på Aschehougs tidligere forlagssjef William Nygaard. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

Nygaard-saken ville vært død uten ham: Tror politiet har en sterk sak

TV-reporteren som blåste liv i Nygaard-saken: - Tror politiet har en sterk sak

- Ingen har tidligere vært siktet for selve handlingen, sier Odd Isungset om siktelsene for drapsforsøk på William Nygaard.

- Timeglasset hadde rent ut, så hvis politiet skulle kjøpe seg mer tid, måtte de gjøre det nå, konstaterer Odd Isungset.

Det er tirsdag formiddag, samme morgen som han som NRK-journalist meldte at flere personer er siktet for drapsforsøket på Aschehougs daværende forlagssjef William Nygaard i 1993.

- Solid grunnlag

Siktelsene kommer bare dager før foreldelsesfristen går ut denne uka.

Likevel tror ikke Isungset at det dreier seg om noen panikkhandling fra politiets side.

- Jeg velger å tro at de har ganske sterk sak, sier han til Dagbladet.

Det begrunner han slik:

- Skal en ta ut en siktelse, skal en ha skjellig grunn til mistanke, og det skal jo gjennom systemet og skal godkjennes av stadsadvokaten, og i dette tilfellet riksadvokaten så vidt jeg forstår, og det skal bekreftes rettlig i tillegg. Det ligger et omfattende arbeid bak det å ta ut en siktelse, så vi må jo tro politiet, at de har solid grunnlag for å gjøre det de nå faktisk gjør.

«Et langt steg»

NRK- og tidligere TV 2-reporter Odd Isungset er journalisten som i årevis har holdt saken varm hos politiet og i offentligheten.

Nå mener han politiet har tatt «et langt steg i forhold til der de har vært tidligere».

- Ingen har tidligere vært siktet for selve handlingen. Det er en person som har vært siktet for å ha avgitt falsk forklaring, men ellers har de ikke vært i nærheten av dette. Det er et langt steg, og det er prestisje knyttet opp mot å gå så langt, sier Isungset til Dagbladet.

I 2008 laget han TV 2-dokumentaren «Blodsporene fra Dagaliveien». To år etter utga han boka «Hvem skjøt William Nygaard?» - som han i 2011 fikk Den store journalistprisen for.

Han mener dokumentaren er det som har hatt størst betydning for at flere nå er siktet i saken, slik det også framgår av Kripos' pressemelding.

- Den er årsaken til at saken ble gjenopptatt, slår Isungset fast.

Om Iran-henrettelser

Isungset tror det er et åpent spørsmål om Nygaard nå vil få vite om gjerningsmennene hadde en forbindelse til det iranske regimet, slik Nygaard uttrykte ønske om overfor Dagbladet tirsdag morgen.

- Det kommer helt an på hvor langt Kripos kommer i etterforskningen, og hva de kan få ut av dem som er siktet dersom de blir utlevert til Norge og de kan forhøre dem, sier Isungset.

Hittil er det ikke offentlig kjent hvilke land de siktede befinner seg i.

Selv om han understreker at indisier er noe annet enn beviser, sier Isungset at det finnes klare eksempler i andre land på at henrettelser på regimemotstandere har blitt organisert av iranske myndigheter.

Ifølge Isungset har dette blitt rettslig bevist i Tyskland.

- Det er helt åpenbart, når politiet sier at dette har ene og alene sammenheng med bokutgivelsen og fatwaen, så er fatwaen avsagt av Khomeini (den avdøde lederen for Irans islamske revolusjon i 1979, red. anm.) og det er utlovet en belønning av en religiøs stiftelse i Iran.

Dusør: To millioner

Isungset konstaterer at det nå er nærliggende for politiet å finne ut så mye som mulig om eventuelle Iran-forbindelser til drapsforsøket.

Han minner om at en dusør på to millioner kroner for opplysninger som kan oppklare saken fortsatt står ved lag.

- En konsekvens av dette med 25 år er at når foreldelsen opphører, gjelder dette bare dem som er siktet. Det betyr at andre personer som har båret på en hemmelighet nå står fritt til å fortelle hva de har vært med på.

- Tror du det vil komme inn tips?

- Jeg vil gjerne oppfordre folk til det. Hvis noen har båret på en hemmelighet som de ikke har turt fortelle fordi de kan bli trukket inn i en medvirkersammenheng, kan de fortelle den nå.

Dagbladet spør journalisten som i flere år har vært den toneangivende i dekningen av Nygaard-saken om de nye siktelsene ville vært mulig uten hans egen TV-dokumentar fra 2008:

- Nei, da tror jeg saken hadde vært død, sier Odd Isungset, før han løper i et møte.