TV-serie skaper raseri

- Bill Clinton skyld i terrorangrepet. Ex-presidenten vil ha serien stanset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uka fylles alle amerikanske TV-kanaler og aviser med reportasjer og historier om 11.september-angrepet.

I morgen er det fem år siden to fly braste inn i tvillingtårnene i New York og forandret verdensbildet for alltid.

Det amerikanske folket har aldri vært mer splittet - for eller imot Bush og Irak-krigen. Det hersker ingen konsensus om hva som egentlig skjedde 11.september, og hvorfor. Nå reiser en ny TV-serie nye spørsmål - og følelser hos det amerikanske folk.

For opptatt med Lewinsky

ABCs påkostede dokumentardrama \'The path of 9/11\' vekker raseri og kontroverser blant bloggere og politiske kommentatorer, ifølge Politiken, fordi den utpeker Bill Clinton  som hovedansvarlig for ikke å ha stanset terrorplanene.

Ifølge dokuserien hadde Clinton det for travelt med å beføle sin unge praktikant Monica Lewinsky, og lyve om det på TV, til at han fikk med seg Osama bin Laden planer og kunne avverget katastrofen i tide.

TV-statsjonen har reklamert med at den seks timer lange miniserien er basert på komisjonens offisielle 11.september-rapport og at den er tiltenkt som undervisningsmateriale i amerikanske skoler.

Distrahert

TV-serie skaper raseri

Filmens kritikk av Clinton - og dens glorifiserende portrett av Bush-administrasjonen - har fått flere kritikere til å skrive glødende innlegg i aviser og på blogger om hvor partisk og usannsynlig den er.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også i New York Times har filmen blitt sterkt kritisert, spesielt av tidligere terrosjef Richard A. Clarke, som i avisen kaller serien \'ren løgn\'. Det er spesielt en scene i filmen som har fått terrorsjefen til å reagere.

Denne viser hvordan amerikanske tropper i Afghanistan var på nippet til å fange Osama bin Laden da Bill Clinton plutselig avblåste operasjonen, distrahert som han var av sin sex-skandale.

Skrev fire siders brev

Det er den samme filmscenen som har fått Bill Clinton til å skrive et fire sider langt brev til ABC hvor han krever filmen stanset, ifølge New York Times.

Clinton skriver at serien er full av feil og at den er en \'fiktiv omskrivning av historien som millioner av amerikanere vil feiltolke\'.

Til avisa forsvarer kanalen seg med at serien er en dramatisering av begivenhetene, ikke en dokumentar.

Første episode vises etter planen på amerikanske TV-skjermer i kveld.

- SKYLDIG: Bill Clinton er indirekte skyldig i angrepet på USA, hevdes det i TV-serien som påstås å bygge på komisjonens offisielle 11.september-rapport.
KONTROVERSIELL SERIE:</B> Harvey Keitel i en scene fra dokudramaet \'The Path of 9/11\'. Keitel spiller FBI-spion John O\'Neill i TV-serien.
DISTRAHERT:</B> I serien hevdes det at Clinton kunne ha unngått 11.september-angrepet hadde han ikke vært for opptatt av å pleie intim omgang med sin assistent Monica Lewinsky.
5 ÅR SIDEN: Det er ventet en strøm av artikler og historier om hva som skjedde da terroren rammet tvillingtårnene, i anledning 5-års-markeringen for 11.september i morgen.