PÅGREPET: Justisministeren i Venezuela bekreftet i kveld at Guillermo Zuloaga er arrestert. Arkivfoto: Fernando Llano / AP / SCANPIX
PÅGREPET: Justisministeren i Venezuela bekreftet i kveld at Guillermo Zuloaga er arrestert. Arkivfoto: Fernando Llano / AP / SCANPIXVis mer

Tv-sjef arrestert for «støtende kommentarer» om Chavez

Eier den eneste regimekritiske kanalen i Venezuela.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Guillermo Zuloaga, eieren av den private tv-stasjonen Globovision, ble i kveld arrestert av mannskaper fra den militære etterretningstjenesten på  en flyplass i Falcon i Venezuela, ifølge blant andre nyhetsbyrået Associated Press.

Globovision er kritisk til president Hugo Chavez, og er en av svært få uavhengige kanaler etter at myndighetene har stengt en rekke radio- og tv-stasjoner av politiske årsaker. Mange vil tolke arrestasjonen som et forsøk på å kneble opposisjonen i landet ytterligere.

Chavez' regime forbyr statsborgere å ytre noe som etter regjeringens oppfatning kan «true fred og stabilitet»

- StøtendeIfølge justisminister Luisa Ortega ble arrestordren utstedt etter uttalelser Zuloaga kom med under en konferanse for medieeiere på Aruba nylig. Ifølge påtalemyndigheten dreide det seg om «støtende og respektløse kommentarer om statsoverhodet».

Justisministeren har imidlertid ikke opplyst hva innholdet i de påstått ulovlige uttalelsene er, men pågripelsen skjedde samme dag som Chavez-lojale politikere anmodet en granskning av Zuloagas kommentarer om 2002-kuppforsøket mot Chavez.

TV-sjefen kontaktet i dag selv sin egen kanal for å fordømme arrestasjonen. Zuloaga var på vei til påskeferie i De nederlanske antillene da han ble tatt og fraktet til Caracas.

- Jeg har ikke fått noe informasjon om at jeg er i trøbbel, utover det jeg har hørt på nyhetene om en påstått etterforskning av mine uttalelser på det aktuelle møtet, sier medieeieren.

Politiker pågrepet tirsdagPågripelsen av Zuloaga skjer bare tre dager etter at opposisjonspolitikeren Oswaldo Alvarez Paz ble arrestert. Han er siktet for konspirasjon, spredning av falsk informasjon og oppvigleri etter uttalelser i et talkshow på nettopp Globovision 8. mars.

Alvarez Paz' forbrytelse var at han sa at Venezuela har blitt en frihavn for narkosmuglere, og at han støttet beskyldningene som en spansk dommer kom med, om at Venezueals regjering har samarbeidet med den militanta baskiske separatistorganisasjonen ETA og kolombianske opprørsgrupper.