PRESIDENTKANDIDAT: Donald Trump. Foto: REUTERS / Carlo Allegri     / NTB scanpix
PRESIDENTKANDIDAT: Donald Trump. Foto: REUTERS / Carlo Allegri / NTB scanpixVis mer

TV-stjerne hevder Trump spurte tre ganger om hvorfor USA ikke kan bruke atomvåpen

Tidligere Trump-venn med avsløring på direkten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det stormer, nær sagt som vanlig, rundt Donald Trump.

Ifølge Washington Post har panikken blant sentrale republikanere nå nådd et nytt panikknivå, og avisa sammenlikner Trumps valgkamp med en bil som kjører i full fart mens delene faller av.

President Barack Obama sa i går at han mener Trump vil være svært uegnet som president, og spurte også hvordan republikanske profiler som Paul Ryan og John McCain kan fortsette å støtte en kandidat de stadig må ta avstand fra. I dag gikk også Newt Gingrich (som tapte kampen om å bli Trumps visepresidentkandidat) ut og sa at Trump er i ferd med å gjøre seg mindre spiselig for velgerne enn Hillary Clinton.

Anonym kilde

Som om ikke det var nok, kom også den tidligere Trump-vennen Joe Scarborough med oppsiktsvekkende opplysninger i sitt MSNBC-program «Morning Joe».

GÅR UT MOT TRUMP: På et spørsmål fra en repoterter svarte president Barack Obama: - Ja, jeg syne den republikanske presidentkandidaten er uegnet. Han beviser det gang på gang. Video: CNN Vis mer

I et intervju med tidligere CIA- og NSA-direktør Michael Hayden sa Scarborough:

- Jeg må være forsiktig her. Men for flere måneder siden var det en ekspert på internasjonalt nivå som møtte Trump for å rådgi ham. Da spurte Trump om atomvåpen tre ganger. Tre ganger spurte han om hvorfor vi ikke kan bruke dem, sier Scarborough.

Scarborough fortsatte med å spørre Hayden om hvilke muligheter en president har til å gå til atomangrep mot et annet land, og Hayden svarte at det ville avhenge av situasjonen, men at det er kort vei fra presidentens avgjørelse til handling.

Før han ble MSNBCs konservative alibi som «Morning Joe», satt Scarborough i Representantenes hus fra 1995 til 2001. Tidligere i sommer snakket han i et intervju med Politico om sitt vennskap med Trump, som har utviklet seg til å bli noe anspent i løpet av valgkampen.

Ment for å avskrekke

Scarboroughs påstand har uansett skapt overskrifter i amerikanske medier. Og enkelte av dem, som Wired og Washington Post, har tatt på seg jobben med å forklare hvorfor USA ikke går til atomangrep mot for eksempel IS, selv om de har atomvåpen:

- Det er ment for å avskrekke. Den amerikanske politikken, i hvert fall de siste 50 årene, har vært at andre land skal vite at vi har dem, i tilfelle de vil angripe oss eller andre NATO-land. Vi er forberedt på å bruke dem, som en siste utvei, sier Kennette Benedict, tidligere redaktør i Bulletin of the Atomic Scientists, til Washington Post.

Avisa påpeker at Trump i et intervju med MSNBC i mars spurte hvorfor USA ikke kunne bruke atomvåpen når de uansett har dem, og at ved flere anledninger ikke har villet utelukke å bruke slike våpen.

Da Trump besøkte leder- og kommentar-avdelingen i Washington Post tidligere i år unngikk han et slik spørsmål med å si at nå var det på tide at han tok runden og hilste på alle som var til stede.

Bekymret «nuke dude»

Forsvarsanalytikeren John Noonan, som var sikkerhetsrådgiver for Jeb Bush og Mitt Romney, og som selv har jobbet med det amerikanske atomvåpenprogrammet, skriver på Twitter at «hele poenget med å ha atomvåpen er at man ikke bruker dem», og at det hele handler om avskrekking og våpenbalanse.

- Det som bekymrer meg, som en tidligere «nuke dude», er ideen om en narsissist som går rundt med kodene til atomkofferten, skriver Noonan, som er åpen Trump-motstander.

Trump selv var også opptatt av atomvåpen i dag, men da som en del av kritikken av Obamas atomavtale med Iran, som sikret dem 400 millioner dollar.

CLINTON LYVER: I en ny kampanjefilm postet på sosiale medier, henger Trump ut hillary for hennes løgner rundt e-postskandalen. Video: Facebook/Donald J. Trump Vis mer